Air Traffic Control

atc-150x112
nl

 ATC staat voor AIR TRAFFIC CONTROL ofwel luchtverkeersleiding. Enkele leden van FlightSim Eindhoven hebben zich gespecialiseerd in deze functie en vertolken tijdens onze vluchten de rol van verkeersleider. Via speciale softwarepakketten kunnen zij alle deelnemende piloten met hun aircraft op het beeldscherm volgen. Om met elkaar te communiceren maken we gebruik van TeamSpeak2. Dit is een spraakinterface waarbij, net als in het echt, de piloot, met een druk op de knop van zijn stuur, zijn microfoon bedient en zijn calls kan maken.

liveatcnet

De ATC-er geeft de gebruikelijke commando’s en gegevens via dit systeem aan de piloot en deze herhaalt letterlijk wat hij hoort, aangevuld met zijn call sign. Dit als bewijs dat de piloot de ATC-call heeft gehoord en wat nog belangrijker is, hij of zij dat ook begrepen heeft. Dit vraagt nogal wat oefening omdat dit vaak in een rap tempo zal moeten plaatsvinden. Luister b.v. maar eens naar LifeATC.net op internet waar je deze communicatie van diverse internationale airports kan volgen.

navchart1

Communicatie tussen ATC en de piloten is van groot belang voor het correct uitvoeren van een vlucht. Maar nog veel belangrijker is natuurlijk de veiligheid. Safety first is in dit verband het hoogste goed. Als flightsimmers zitten we thuis veilig in onze stoel of zelfgebouwde cockpits. Ons kan niks gebeuren, maar toch. We willen alles zo reëel mogelijk uitvoeren dus ook de veiligheidsaspecten worden bij ons in acht genomen. Maar de meeste communicatie die we hebben, heeft te maken met de vlucht en de voorbereidingen.

routesegment

Als een flightplan bekend is en de piloot met zijn aircraft op het departure airport bij de juiste gate staat, maakt hij verbinding met ATC; als eerste met de afdeling DELIVERY.

Dit is de afdeling van de verkeersleiding die b.v. de flightplans controleert en voorziet in alle voorbereidingen van de vlucht die de piloot gaat vliegen. De piloot vraagt als eerste “clearance” voor de komende vlucht. Hij zal de radiofrequentie van Delivery instellen en bij het eerste contact melden: “KLM145, requests clearance for Madrid”.

De bij FS Eindhoven in gebruik zijn de IFR communicatie en VFR communicatie protocollen staan op een van de onderliggende pagina’s.

This page is reworked with Gutenberg WP5.0 @ 23-12-18