Inrichten van de VLIEG-PC met P3D


Aanbevolen Hardware en besturingssysteem voor Flight Simulation en hoe je dat inricht.

Hoe richt je de vlieg-pc slim in? Ideeën genoeg!

De 10 geboden ….
1. Zorg dat wat snel moet gaan ook op de snelste (M2-SSD) schijf staat. 75 % van de activiteiten vindt in Windows 10 plaats en dat staat altijd op de C-schijf.
2. Het flightsim programma staat eveneens op C:\P3D … maar soms, wegens ruimte gebrek, niet alles …
2a. Microsoft Flight Simulator staat ook op C:\ maar dan in C:\Users\janva\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator\Packages\Official\ in [\Steam] of [\OneStore]
3. Maak in de root van de C-schijf een map aan en noem die … \P3D-AI\; daar komen strakst alle AI modellen die je hebt vergaard.
4. Maak eveneens in de root van C-schijf een map aan en noem die … \P3D-APPS\; daar installeer je alle APPs die niet generiek binnen C:\P3D\ behoren te staan, zoals PMDG, ORBX, etc. (Een kleine 150 GB van ORBX gaan we strakst verplaatsen naar een 2e M2/SSD van 500 GB).
In principe staan hier dus alle APPs die je actief gebruikt. De overige, goed bedoelde, ooit aangeschaft maar nooit gebruikt en “zonde” om weg te gooien app’s, comprimeer je met WinRar en archiveer je op je data-schijf of in OneDrive, Dropbox, Stack, op een externe USB of desnoods op een andere cloud oplossing.
5. Schijf 20-FTX (D:) … dit is een 2e M2 schijf voor ORBX scenery; de reden voor het verplaatsen van een deel van de ORBX scenery is alleen gebaseerd op “volume” van de C-schijf; als geld geen gebrek is, koop je een 2 TB M2 voor C:\ en zet je alle scenery ook op C:\;
Weet in ieder geval dat het kan.
6. Schijf 30-SCENERY (E:) … dit is een 3e SSD voor alle andere scenery die je gebruikt, anders dan ORBX.
7. Schijf 40-DATA (F:) … hier staan alle Windows-data. Waarom? Mocht je Systemschijf sneuvelen en/of wil je een dagelijkse back-up maken van je data, dan verhuis je deze mappen naar deze schijf. Hoe? Maak eerst mappen aan met de gelijkluidende naam op F:\; Met rechtermuis op de originele map … Eigenschappen-Locatie-Verplaatsen … volg de aanwijzingen.
8. De schijf 50-INT2TBBUP (G:) … dit is een interne 2 TB HDD om een lokale back-up op te slaan van de (zie genummerde) schijven. Gebruik hiervoor een goed back-up programma: ACRONIS of AOMEI. Als er ruimte genoeg overblijft, is dit ook een handige plek om bijv. vorige versies van P3D neer te zetten.
9. De schijf 60-ONEDRIVE (H:) … wanneer je OneDrive 1 TB gratis hebt, dan maakt deze 1 TB in principe deel uit van Windows en dus de C-schijf. Dit is qua volume ongewenst en zet je daarom deze OneDrive lokaal op een 1TB HDD. Zo heb je een fysieke scheiding van je data.
10. De schijf 70-USB2TBBUP (I:) … wanneer je vlieg-pc een binnenbrandje heeft gehad of de bliksem is ingeslagen … heb je mogelijk dus nik meer aan schijf je interne back-upschijf 50. Daarom bestaat een goed disaster-recovery plan uit een 3-2-1 back-up plan: 3 kopieën, op 2 verschillende media (intern in de pc en extern op een USB schijf en 1 kopie (bij voorkeur een boot-able C-System) in een off-site locatie, bijv. een Cloud van 500 GB.


Deze pagina is bijgewerkt op 25-9-2020