d. Geheugen kiezen

Memory Performance
De meeste moederborden kunnen wel wat geheugenmodules plaatsen. Echter…met een Operating System als Windows XP en Windows Vista heeft het geen zin om meer dan totaal 4 Gb aan geheugen te plaatsen, omdat er niet meer geheugenposities kunnen worden aangestuurd.

Onze aanbevolen hoeveelheid is minimaal 4 tot 6 Gb. Bij Windows-7 loont het de moeite en plaatst je bij voorkeur minimaal 3 x 2Gb

De keuze van geheugenmodules
Wanneer het gaat over systeemgeheugen is de clock speed (MHz) en de CAS latency bepalend in de prestatie van Flight Simulation: hoe sneller…des te beter! Kloksnelheid van het geheugen is een belangrijke component aan een high-end systeem. Het geheim van high performance geheugen is de CAS latency (CL #). Deze informatie wordt niet vaak gepubliceerd in off-the-shelf computers. CAS latency is een timing verwijzend naar hoeveel de verwerkingscycli nodig zijn om een reeks van het geheugen data te lezen. Hoe lager het getal hoe sneller CL het geheugen.

memoryperformance-1024x641Performance:
het is belangrijker om sneller geheugen te hebben dan de hoeveelheid aan gigabytes. Voorbeeld:
Goed:  12GB Triple Channel DDR3 @ 1333MHz
Beter:    6GB Triple Channel DDR3 @ 1600MHz

De performance kan daarbij ook nog eens worden verbeterd door het kiezen van een lage CAS latency of zo laag mogelijke waarde van de (CL#) RAM.
Aan te bevelen is te kijken naar: Corsair Dominator DDR3 Triple Channel (CL7) @ 1600 MHz.

Goed: 8GB DDR3 SDRAM @ 1333MHz (CL9)
Beter: 8GB DDR3 SDRAM @ 1600MHz (CL8)
Best: 8 GB DDR3 SDRAM @ 1600MHz (CL7)

In ieder geval moet de CL-waarde van de gebruikt geheugenmodules dezelfde zijn.