2. Controleer Hardware

Aanbevolen Hardware en besturingssysteem voor Flight Simulation en hoe je dat inricht.

Hoe richt je de vlieg-pc slim in?

Kijk even op de slides hierboven … (de schijven zijn genummerd en benoemd).

De 10 geboden ….
1. Zorg dat wat snel moet gaan ook op de snelste (M2-SSD) schijf staat. 75 % van de activiteiten vindt in Windows plaats, dus dat staat altijd op C:
2. Het flightsim programma staat eveneens op C:\P3D4 … maar niet alles …
3. Maak in de root van 10-System (C:) een map aan en noem die … \P3D4-AI\; daar komen strakst alle AI modellen die je hebt vergaard.
4. Maak eveneens in de root van C:\ een map aan en noem die … \P3D4-APPS\; daar installeer je alle APPS die niet generiek binnen C:\P3D4\ staan, zoals PMDG, ORBX, etc. (Een kleine 150 GB van ORBX gaan we strakst verplaatsen naar een 2e M2/SSD van 500 GB).
In principe staan hier dus alle APPS die je actief gebruikt. De overige goed bedoelde, ooit aangeschaft maar nooit gebruikt en “zonde” om weg te gooien app’s comprimeer je met WinRar en archiveer je in je NAS/Cloud (OneDrive, Dropbox, Stack)
5. Schijf 20-FTX (D:) … dit is een 2e M2 schijf voor ORBX scenery; de reden voor het verplaatsen van een deel van de ORBX scenery is alleen gebaseerd op “volume” van de C-schijf; als geld geen gebrek is, koop je een 2 TB M2 voor C:\ en zet je alle scenery ook op C:\
6. Schijf 30-SCENERY (E:) … dit is een 3e SSD voor alle andere scenery dan ORBX.
7. Schijf 4-DATA (F:) … hier staan alle Windows-data. Waarom? Mocht je Systemschijf sneuvelen en/of wil je een dagelijkse backup maken van je data, dan verhuis je deze mappen naar deze schijf. Hoe? Maak eerst mappen aan met de gelijkluidende naam op F:\; Met rechtermuis op de originele map … Eigenschappen-Locatie-Verplaatsen … volg de aanwijzingen.
8. De schijf 50-INT2TBBUP (G:) … dit is een interne 2 TB HDD om een lokale back-up op te slaan van de (zie genummerde) schijven. Je gebruikt hiervoor Acronis. Als er ruimte genoeg overblijft, is dit ook een handige plek om bijv. vorige versies van P3D neer te zetten.
9. De schijf 60-ONEDRIVE (H:) … wanneer je OneDrive 1 TB gratis hebt, dan maakt deze in principe deel uit van Windows en dus de C-schijf. Dit is qua volume ongewenst en zet je deze OneDrive lokaal op een 1TB HDD.
10. De schijf 70-USB2TBBUP (I:) … wanneer je vlieg-pc een binnenbrandje heeft gehad of de bliksem is ingeslagen … heb je mogelijk dus nik meer aan schijf 50. Daarom bestaat een goed disaster-recovery plan uit een 3-2-1 back-up plan: 3 kopieën, op 2 verschillende media (intern in de pc en extern op een USB schijf en 1 kopie (bij voorkeur C-System) in een off-site locatie, bijv. Acronis cloud van 500 GB. Met Acronis True Image kan je dat geheel volautomatisch laten verlopen op de tijd en hoe vaak je dat wenst.