VOORBEREIDING VAN DE PC


Wij zijn ingegaan op de specificaties waaraan de vlieg-pc moet voldoen. Dit zijn onze uitgangspunten voor een goed werkende vlieg-pc:


***Uitgangspunt *(1) de C-schijf: 1 TB M2-SSD (en meer heb je niet nodig). Steeds meer moederborden zijn uitgerust met soms wel 3 aansluitingen voor een M.2. Dat komt de snelheid zeker ten goede! Weet dat 75% van onze Windows-hongerige sim-activiteiten door Windows 10 of 11 wordt uit gevoerd. Maak dus geen “slimme” oplossingen door straks je sim data buiten de C-schijf te plaatsen. Een tekort aan volume op C:/ wreekt zich!

***Uitgangspunt *(2) is dat alle additionele software als origineel opgeslagen is op een intern of extern opslagmedium van voldoende grootte (2 – 4 TB). Op deze wijze blijft de C-schijf schoon van data waar je niet direct iets mee doet.

***Uitgangspunt *(3) is dat er back-up voorziening is die je de vlieg-pc binnen een mum van tijd, met behulp van een recente systeem-back-up, weer kan herstellen. (Wij bevelen AOMEI aan voor het maken van back-ups)

De afbeeldingen hieronder laten zien hoe Deze pc er uit kan zien: een systeem-schijf en een data-schijf, beiden een M2-SSD en 2 SSD ’s voor back-up van de DATA en de systeemschijf. Hoe je handig back-upt, vertellen we later bij #pc-software.

***De inrichting van de C-schijf ***
Gebruikers: dat ben je zelf en is door Windows eenmalig opgezet bij de initiële installatie van Windows.
Program Files: in deze map vind je de 64 bits applicaties.
Program Files (x86): in deze map staan de 32 bits applicaties.
Program Files MSFS: hier komen straks de applicaties die je bij MSFS gaat gebruiken. Maak die map dus aan.
Windows: deze map bevat het operating system Windows 10 of beter nog, Windows 11

Installeren
De aankoop en initiële installatie levert in het algemeen geen problemen op. Zorg er wel voor dat zowel Windows als de bibliotheek met apps (Microsoft Store) up-to-date en bijgewerkt is, voordat je begint.

Als je Microsoft Flight Simulator via Steam hebt gekocht:
[1] Open Steam
[2] Zorg ervoor dat je bent ingelogd met het Steam-account dat je hebt gebruikt om MSFS te kopen; (je kunt je Steam-ID in de rechterbovenhoek van het scherm zien).
[3] Ga naar de Steam Bibliotheek
[4] Zoek het spel in het linker menu en druk op de knop “Installeren”
[5] De installatie begint met het downloaden van de STEAM Client component; dit gaat zonder problemen en naar het juiste installatie pad. Voor de Steam-Client is het installatie pad van de client C:\Program Files (x86)\Steam\steamapps\common\Microsoft Flight Simulator\
[6] Wanneer je nog geen Xbox account hebt, word je daarna gevraagd die aan te maken. Het downloaden van de sim-software (de Official content en updates) verloopt immers altijd via de servers van Microsoft.

De “gamertag” die je voorgeschoteld krijgt, kan je eenmalig gratis wijzigen. Goed lezen voordat je ergens op OK drukt!

Het default installatie pad van de simulator bij aanschaf via Steam is: C:\Users\jouwnaam\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator\Packages\Official\Steam.

Het default installatie pad van de simulator bij aanschaf via Microsoft Store is C:\Users\jouwnaam\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator…\Packages\Official\OneStore

Na het downloaden van de Client moet de download van de simulator Official-content automatisch beginnen. Je kunt selecteren op welke schijf je wilt installeren.
Kies geen ander installatie-pad dan de vensters aangeven; dus gewoon de standaard locatie kiezen. (Zie Uitgangspunt 1).

Wanneer je de Official-software van de sim gaat downloaden, ben je (afhankelijk van jouw Internet-bandbreedte) 4 uur later klaar. Plan de tijd die ervoor nodig is. Er moet minimaal 150 GB aan vrije ruimte zijn op de schijf waar je Microsoft Flightsimulator gaat installeren. Een 500 GB of 1TB M.2-ssd voldoet.