[06] FENIX A320 EFB NAVIGRAPH


LEES ANDERE ARTIKELEN OVER FENIX A320

We hebben het vliegplan in SimBrief en gaan dit gebruiken in de NAVGRAPH-app. Belangrijk is dat de AIRAC de juiste versie heeft.

BASISVAARDIGHEDEN MET DE EFB NAVIGRAPH

In onderstaande dia’s scrol je door de basisstappen die je gaat maken.

 1. Activeer de EFB en open de NAVIGRAPH-app.
 2. Importeer het vliegplan of synchroniseer dat.
 3. Je krijgt MY FLIGHT met de airports van vertrek en aankomst en de ALTERNATE.
 4. Je kiest de airport van vertrek (EHEH) en merk op dat je links van All ook een selectie Starred te zien krijgt. Op de straks gewenste kaarten breng je een ‘star’ aan. Dat scheelt een hoop gezoek.
 5. Met het eerdere gemaakte vliegplan weet je de DEFRTE (definitieve route) en je onthoudt de DEP/RWY-SID en de DES/STAR-APPROACH-RWY-PARKING.
 6. Je neemt kaart 10-9 met het overzicht van de airport.
 7. Jouw positie wordt aangegeven met een blauwe pijl. Als je Clearence hebt van ATC weet je nu je weg te vinden. In het midden van de EFB is er, naast de kolom een grijze knop waarmee je die kolom kan verbergen. Dat geef wat meer kaartruimte. Geef een ‘star’ aan de kaart.
 8. De volgende kaart is de SID (als je die al weet); in dit voorbeeld kaart 10-3E1; ‘star’ aan de kaart en je hebt nu 2 kaarten van EHEH; bestudeer de inhoud en ga door met de kaarten van de DES.
 9. Kies de airport van bestemming (LIML). Je komt aan de arrival ODINA (kaart 20-2b).
 10. Kies nu de kaart voor de APPROACH (kaart 21-1); als het druk is, hang je in een holding bij CODOGNO 400.5 (COD).
 11. Laatste kaart die je nodig hebt is de GROUND-kaart (20-9B) zodat je weet waar je straks gaat parkeren. Je hebt nu 3 kaarten direct bij de hand als je niet vergeten bent deze te markeren.

OVERIGE INSTELLINGEN

De werking van de app is intuïtief en zal geen noemenswaardige problemen geven.
Naast MY FLIGHT zie je 3 puntje en een prullenbakje om de kaarten te wissen.
Rechtsboven: de keuze voor Day Charts en Night Charts
Rechtsonder: kantelen van de kaarten, vergroten en verkleinen en een potloodje om aantekeningen op je kaar te maken met een popup menu om de bewerking te beheersen.

WEERGEVEN OP EEN ANDER SCHERM OF iPAD

Wil je halverwege je handelingen de EFB op een ander scherm of iPad weergeven***, dan is de voorgaande bewerking niet gesynchroniseerd en kan je deze oefening nog eens doen.
*** In een browser op een tweede scherm (aan de vlieg-pc): localhost:8083
*** In een separate iPad of netwerkverbinding in het thuisnetwerk: http://192.168.x.y:8083
LET OP: je moet in hetzelfde subnet van je LAN werken, dus let op de ‘x’ in je lokale IP-adres. Heeft je vlieg-pc x=1, dan MOET de netwerkadapter van je 2e pc of iPad ook in dit subnet ingesteld zijn.