[05] FENIX A320 EFB PILOT BRIEF


LEES ANDERE ARTIKELEN OVER FENIX A320

Het maken van een vluchtplan doe je het makkelijkst met het flight planningsysteem genaamd SimBrief. Heb je nog geen account aangemaakt? Doe dat dan eerst even, want hierna volgt in het kort de video uitleg.

SimBrief: Freeware Flight Planner
Website: https://www.simbrief.com/home/?page=home

TUTORIAL van SimBrief

Nu je deze informatie tot je hebt genomen, maak je in SimBrief een vliegplan, dat je straks gaat importeren in de EFB van de Fenix A320. Enige gelijkenis met eerdere artikelen is geen toeval en ook dit artikel is weer 4NIX en daarmee leiden wederom onze wegen naar Rome … We doen dat in twee stapjes, met een tussenlanding in Milaan. Maak een plan van Eindhoven (EHEH) naar Milaan-Linate (LIML) met vertrektijd 17:00 ZULU, met 120 passagiers en bagage (AUTO)

fenix057 FLIGHTPLAN EHEH-LIML

Even aandacht voor de gegevens in Selections: kies in Units: KG en geen LBS.
Bij Aircraft type ben je in de gelegenheid het juiste gewicht aan jouw airliner te koppelen en dat als benoemd Airframe boven aan de keuze lijst te plaatsen. In de EFB van de Fenix A320 is daarin voorzien door in de Fenix-app bij SIM SETTINGS door AIRLINE SETTINGS aan te klikken. Even onthouden. Dit onderwerp komt bij het behandelen van dat hoofdstuk nog een keer voorbij.

Plan klaar? Druk op GENERATE FLIGHT en (voorlopig) klaar!

Start de sim en kies de FENIX A320 met de livery die je graag vliegt. Zet je kist op EHEH op (any) Gate, behalve G13. READY TO FLY!
Wanneer je in de cockpit zit, ga je eerst naar de EFB: (druk op CTRL+3); muis op de vingerafdruk en je opent de app Pilot Brief.

Wil je de EFB op een tweede scherm naast je? Open dan een webbrowser en type http://localhost:8083 ENTER. De Home toets zit dan links onder aan in de EFB.

Vervolgens Click to Import Your Latest SimBrief OFP

fenix058 [OFP]

In deze app krijg je het SimBrief plan verdeeld in 3 hoofstukken: het Operational Flight Plan [OFP], de [Airport WX List] en de [NOTAM]. Onder DOCUMENTS vind je de NORMAL CHECKLIST]. Lees even door deze pagina’s heen en vergelijk de gegevens met de pdf van SimBrief Dispatch Output.

We gaan nu het vluchtplan opnemen in de FENIX-app. Open de toolbar van de EFB (zie hierboven in het paarse blokje) en kies in de FENIX-app MY FLIGHT en dan TAP TO IMPORT FROM SIMBRIEF. Krijg je een meldding EOBT (EndOfBlockTime), dan kan je die voorlopig wegklikken (Dismiss) of de tijd aanpassen door op de amber gekleurde tijd te drukken en deze voorwaarts te wijzigen.

In MY FLIGHT zijn er 3 vensters: FLIGHT, WEATHER en ROUTE: klik ergens met de muis op het grote venster om horizontaal te scrollen. Bij METAR heb je de extra keuze voor TAF en bij ROUTE kan je de kaart, het flight level, de afstand en de route lezen.

We gaan naar MASS AND BALANCE. Het geplande aantal passagiers is al gemeld. Druk op LOAD AIRCRAFT, kies een tijd en laat de passagiers maar binnenkomen. Kijk naar het verloop van de andere gewichtsvelden en vergelijk met het OFP.

BOARDING COMPLETE