[04] FENIX A320 AIRCRAFT CONFIGURATION


LEES ANDERE ARTIKELEN OVER FENIX A320

INHOUDSOPGAVE VAN DIT ARTIKEL


calibration – Thrust, Sidestick/RUDDER & Flaps

Voorafgaand aan uw eerste vlucht moet u, als u er een gebruikt, uw THRUST LEVERS kalibreren. De instellingen worden ingebracht op de MCDU MENU-pagina bij CONFIG > CONTROLS <CONFIG.
Er zijn 3 pagina’s: THRUST LEVERS, SIDESTICK/RUDDER (met PITCH, ROLL en YAW) en FLAPS.
Kies de optie CALIBRATE* en de pagina zal u begeleiden waar u de gashendels moet instellen. Wanneer u alle stappen hebt voltooid, kiest u STORE CALIBRATIONS om te bewaren en daarna <RETURN.
Opmerking [1]: Als uw gashendel geen standen heeft voor achteruit of stationair achteruit, laat u de gashendel inactief en ga die stappen in het kalibratieproces voorbij door NEXT STEP> te kiezen.
Opmerking [2] Als u de ThrustMaster Airbus TCA-controller gebruikt, moet u de bedienings-elementen toewijzen aan ‘Throttle 1 Axis’ & ‘Throttle 2 Axis’.
Opmerking [3] Als u een externe controller gebruikt voor het instellen van de flaps kunt u deze in dezelfde MCDU kalibreren op de pagina FLAPS en kies u deze pagina met behulp van de pijl naar rechts.

Terug naar de inhoudsopgave


Aircraft Options

Voor de Airbus A320-gebruikers zijn talloze airline opties beschikbaar. Deze zijn beschikbaar via de EFB Fenix-app. De meeste worden automatisch ingesteld voor elke livery die u downloadt met de Fenix livery-manager. Vliegt u met een specifieke Fenix airline livery kies dan in de EFB de USE AIRLINE SETTINGS. Deze vind je in de SIM SETTINGS van FENIX-pagina CUSTOMIZE AIRCRAFT.
Krijg toegang tot de volledige lijst met configuratie-opties door een categorie te selecteren en de tuimelschakelaars te gebruiken zoals gevraagd. Gebruik de SAVE DEFAULT-knop om uw selectie op te slaan in dit specifieke casco. In het artikel FENIX A320 STARTING THE AIRCRAFT komen we daarop terug.

fenix042

Terug naar de inhoudsopgave

FENIX Electronic Flight Bag (EFB)

Een electronic flight bag (EFB), letterlijk vertaald elektronische vliegtas, is een database /hulpmiddel in de cockpit van een vliegtuig. In hoofdzaak bestaat de EFB uit een (extra) scherm in de cockpit met functietoetsen en een computer met een database van allerlei zaken waar anders tijdens de vlucht een papieren versie voor nodig zou zijn geweest. Het helpt de bemanning tijdens het vliegen om vluchtbeheertaken gemakkelijker en efficiënter uit te voeren met minder afhankelijkheid te zijn van papieren handboeken. De EFB consolideert belangrijke informatie van de Flight Crew Operating Handleiding (FCOM), navigatiekaarten, prestatiecalculators en checklists. Fenix ​​heeft een EFB geïmplementeerd die u kunt gebruiken tijdens het vliegen met de Fenix ​​A320. Het omvat onder meer prestatiecalculators, toegang tot Navigraph, SimBrief en talloze instellingen. De Fenix ​​A320 wordt geleverd met een uitgebreide reeks applicaties waarvan de verwachting is dat deze verder zullen uitgroeien en in toekomstige updates een verhoging van de functionaliteit zullen brengen.

Terug naar de inhoudsopgave


EFB Applications

fenix043

Op de Fenix ​​EFB zijn verschillende applicaties geïnstalleerd om u te helpen bij het plannen en uitvoeren van uw vlucht. Een opsomming van de mogelijkheden …

(Je kunt de EFB met ALT GR losmaken van het scherm; er is een klein verticaal pijltje voor het oproepen van de toolbar; alle functies zijn “clickable”).

 • FENIX:
  • MY FLIGHT (vluchtinformatie: FLIGHT ROUTE, WEATHER)
  • GROUND SERVICES (gronddiensten: JETWAY, EXTERNAL UNITS, DOORS, CARGO, PUSH BACK)
  • MASS AND BALANCED (vliegtuigmassa en -balans, WEIGHTS, PAX en PAX INFO LIST, CARGO, FUEL, LOADSHEET)
  • PANEL STATES (paneel statussen: COLD & DARK, TURN AROUND WITH APU/PCA)
  • SIM SETTINGS (sim-instellingen: CUSTOMIZE AIRCRAFT, AIRFRAME, AIRLINE MOD INFO, CABIN, CONTROLS, RA CALLOUTS, UNITS)
 • Departure Perf:
  • Het bereken van vertrekprestaties: Airport info, Aircraft Configuration, SYNC LOADSHEET, Weather Conditions, LIVE METAR, RUNWAY INFO, INTERSECTION DATA, TAKE OFF RWY-V1VRV2, TRANS ALT, FLEX, THR RED, ENG OUT ACC
 • Arrival Perf:
  • Het bereken van aankomstprestaties: RUNWAY, WEATHER, METAR, AIRCRAFT CONFIG, LANDING DISTANCE PROCEDDURE, LDA, LDR, 1.15LDR
 • Navigraph:
  • Bekijk vertrek-, enroute- en aankomstkaarten (Let op: dit vereist een Navigraph Charts-abonnement), MY FLIGHT, DEP, ROUTE, DES, ALTERNATE, SYNC ROUTE
  • Inclusief integratie met simbrief.com. Voor gebruikers zonder abonnement kunt u de functie bewegende kaart gebruiken.
 • Pilot Brief:
  • Uit SimBrief: het OFP (Operationeel vliegplan), Airport WX List-weerbriefing, NOTAM’s en documentatie.
  • NORMAL CHECKLIST en de FENIX USER GUIDE (Engelse versie).
 • Settings: EFB-instellingen aanpassen
  • Hier kunt u de FLIGHT MODE, BRIGHTNESS, SIMBRIEF USERNAME, NAVIGRAPGH CONNECT, CHART MODE DEFAULT (DAY/NIGHT) en de SIM SETTINGS instellen en eventueel de EFB rebooten.
  • Wilt u de app-volgorde wijzigen? Houd een app op het startscherm ingedrukt (op een externe iPad totdat ze ‘wiebelen’) en verplaats de icon vervolgens met uw muis. Klik op de Home knop van de EFB om uit de wijzigingsmodus te komen.
  • Een handige toolbar app-switcher is ook beschikbaar via het v-symbool bovenaan, in het midden van het scherm.
fenix056
 • USE EXTERNAL DEVICE (rechts onder)
  • De Fenix EFB is geschikt om te gebruiken op een extern apparaat. De voorwaarde is dat in een LAN-omgeving dit apparaat op hetzelfde subnet aangesloten is; d.w.z. er zijn geen extra routers tussen de vlieg-pc en het externe apparaat aangebracht. Ga op dit EXTERNE apparaat in een webbrowser naar het lokale IP-adres van jouw vlieg-pc onder toevoeging van poortnummer 8083. (Voorbeeld http://192.168.2.9:8083)
  • Let op: bij weergave op een browser of extern apparaat, gebruik je, om terug te keren naar het startscherm van de EFB, de grijze ‘home-knop’ in de linkerbenedenhoek van het EFB-scherm. Deze knop kan worden verplaatst door deze naar de gewenste locatie te slepen.
  • Om het lokale IP-adres van jouw vlieg-pc op te halen, kies je de Windows Start en type je CMD en daarna druk je op ENTER; in het Command Prompt venster type je achter C:\users\[naam]\IPCONFIG en geef je een ENTER; in het overzicht van de aangesloten netwerkadapter lees je bij IPv4 Address het lokale IP-adres uit van je vlieg-pc; zet dit in de webbrowser van de externe iPad (http://192.168.x.y:8083).
   Let op GEEN https gebruiken! Problemen met een netwerk? Ga naar onze Helpdesk pagina
 • DELAY ALLOCATION CARD (rechts onder)
  • Deze CARD geeft een overzicht van ATC-, RAMP-, ENGENEERING-, GROUND EQUIPEMENT- en OPERATIONAL DELAYS

Terug naar de inhoudsopgave


HET GEBRUIK VAN DE EFB OP DE VLIEG-PC VIA DE WEBBROWSER

U kunt op uw vlieg-pc de EFB (buiten de sim) ook op de webbrowser gebruiken. Om de EFB op dezelfde machine uit te voeren als MSFS2020 draait, kun je verbinding maken via http://localhost:8083. Je ziet alleen rechtsonder de DELAY ALLOCATION CARD omdat je op een ander scherm werkt.
Let op: bij weergave op een browser of extern apparaat, gebruik je, om terug te keren naar het startscherm van de EFB, de grijze ‘home-knop’ in de linkerbenedenhoek van het EFB-scherm. Deze knop kan worden verplaatst door deze naar de gewenste locatie te slepen.

Terug naar de inhoudsopgave


OPLADEN EN VERWIJDEREN VAN DE EFB

Als je wilt vliegen zonder de EFB die in de sim wordt weergegeven, kun je deze eenvoudig uitschakelen met een klik op de plek bij de handheld cockpitmicrofoon die zich onder de EFB bevindt. Vergeet niet tijdens het gebruik van de EFB deze in opgeladen toestand te houden. Voeg de oplaadkabel toe via de klikplek, iets links van het midden van de thuiskop van de EFB.

Terug naar de inhoudsopgave


HET Authorizeren van Navigraph

Bij het eerste gebruik moet u de EFB-toestemming geven om informatie van uw Navigraph-account te gebruiken. Open eenvoudig de Navigraph-app op uw EFB in de simulator, scan de QR-code of open in een browser https://navigraph.com/code en voer de code in die op uw EFB-scherm wordt weergegeven. Volg de instructies op het scherm om toegang te verlenen. Wanneer je geen toestemming verleent, kan je de functie bewegende kaart gebruiken.

Terug naar de inhoudsopgave


HET LADEN VAN EEN AIRCRAFT MET DE EFB

U kunt de EFB gebruiken om passagiers, vracht en brandstof in het vliegtuig te laden voor uw vlucht. Er is een naadloze integratie met Simbrief om het plannen nog eenvoudiger te maken.

Terug naar de inhoudsopgave


HET gebruik VAN Simbrief.com

 1. Voeg je Simbrief-gebruikersnaam toe aan de Fenix EFB-Setting-app
 2. Plan je vlucht met SimBrief zoals gebruikelijk
 3. Start MSFS 2020 en de Fenix ​​A320 op het door jou gekozen vliegveld van vertrek (FROM)
 4. Open de Fenix-app en kies op het tabblad MY FLIGHT: IMPORT FROM SIMBRIEF; je scrolt horizontaal door buiten het kader van FLIGHT-ROUTE-WEATHER te klikken.
 5. Selecteer op het tabblad MASS AND BALANCE: LOAD AIRCRAFT en kies daarna in de pop-up hoe snel je wilt laden. Real Time (20 mins), Fast Time (7 mins) of Instant (Boarding Complete);
  Wil je oefenen? Kies dan RESET ALL en begin opnieuw.
 6. De voorlopige loadsheets worden 30 minuten voor vertrek afgeleverd en zijn toegankelijk via de MCDU > ATSU > AOC MENU > RCVD MSGS

Terug naar de inhoudsopgave


handmatige configuratie van de aircraft load

Als u SimBrief niet gebruikt om uw vluchten te plannen, kunt u handmatig waarden invoeren voor passagiers, vracht en brandstof door op het potloodsymbool voor bewerken te kiezen, van de PASSENGERS PLANNED, CARGO PLANNED (KG) EN FUEL PLANNED (KG) door tegen een van die velden te drukken en vervolgens de schuifregelaars gebruiken om uw keuze te maken. Als je klaar bent, druk je op de LOAD AIRCRAFT-knop en kies hoe snel je wilt dat het laden plaatsvindt en krijg je toegang tot de loadsheets zoals voorheen.

Terug naar de inhoudsopgave


Panel States van de efb

U kunt paneel statussen kiezen via de FENIX-app in de EFB. Kies het menu PANEL STATES en selecteer vervolgens de status die u wilt activeren. U kunt ook kiezen welke staat fungeert als: de standaardwaarde voor elke volgende lading van het vliegtuig, bijvoorbeeld Cold & Dark.

Terug naar de inhoudsopgave


Ground Services

U kunt via de EFB communiceren met gronddiensten met behulp van de beschikbare tuimelschakelaars op het tabblad GROUND SERVICES.
Je kunt ook de pushback-bediening activeren en de TUG te besturen.

Terug naar de inhoudsopgave


Performance berekeningen

De EFB heeft prestatietoepassingen waarmee u de prestaties van het vliegtuig tijdens vertrek en aankomst berekent. Vul eenvoudig de gegevens in die nodig zijn om de berekeningen uit te voeren. Als u wordt gevraagd om de Landings (LDG-) afstandsprocedure uit te voeren, kunt u het type storing selecteren in de berekeningen om ervoor te zorgen dat de impact op de prestaties in aanmerking wordt genomen.

Terug naar de inhoudsopgave


het gebruik van Navigraph in de efb

Importeer je Simbrief vliegplan en navigeer vervolgens door het menu MY FLIGHT aan de linkerkant. U kunt het menu leegmaken door op de 3 bolletjes te klikken en te verwijderen het grijze tabblad te klikken.
Gebruik de ster om kaarten aan uw klembord toe te voegen en gebruik de pen om met uw muis aantekeningen te maken.

Terug naar de inhoudsopgave


Company Messages

Van tijd tot tijd stuurt het operationele team van de luchtvaartmaatschappij berichten naar het vliegtuig via de MCDU MENU <ATSU AOC MENU> RCVD MSGS>. Dit werkt als volgt:
Loadsheets– De voorlopige loadsheet wordt ongeveer 30 minuten voor de vertrektijd aangeleverd. De definitieve loadsheet is beschikbaar zodra het instappen is voltooid.
Vertrektijd – De stiptheid wordt gemonitord en een bevestiging van de vertrektijd van het vliegtuig ten opzichte van het schema wordt met de bemanning gedeeld. Als het vliegtuig te laat vertrekt, vraagt het operatieteam om een ADC-vertragingscode. U kunt een lijst met de juiste codes rechtsonder vinden op het startscherm van de EFB door DELAY ALLOCATION CARD te selecteren.

Terug naar de inhoudsopgave


Frequently Answered Questions (FAQ)

 • V: Mijn stuwkrachtregeling gedraagt ​​zich vreemd.
  • A: Er is een kalibratietool toegevoegd om u te helpen ervoor te zorgen dat uw stuwkrachtregelingen zich gedragen zoals verwacht. Het is beschikbaar in het MCDU-configuratiemenu – zorg ervoor dat u kalibreert voordat u begint te vliegen.
 • V: Ik gebruik de ThrustMaster Airbus TCA-controller en het gaskwadrant, maar kan dat niet de bedieningselementen correct in kaart brengen
  • A: MSFS heeft meerdere besturingsbindingen voor gasbediening. Voor de TCA-controller moet u de bedieningselementen toewijzen aan ‘Throttle 1 Axis’ & ‘Throttle 2 Axis’.
 • V: Ik probeer de framesnelheden te verbeteren, welke opties heb ik?
  • A: We hebben opties in de Fenix Sim A320-applicatie opgenomen om u te helpen schakelen tussen CPU’s en GPU-rendering. We hebben ook een optie toegevoegd om u te helpen de resolutie van de cockpitdisplays te verlagen. Tijdens het testen hebben we geconstateerd dat het uitschakelen van de Windows-instelling ‘Hardware-versnelde GPU Scheduling’ en het instellen van de energiebeheerinstellingen van Nvidia op ‘voorkeur’ maximale prestaties’ verbetert de framesnelheden.
   Lees in de gebruikersgids ons artikel voordat je verder gaat.
 • V: Sommige toetscombinaties werken niet.
 • V: De Ram Air Turbine (RAT) komt naar buiten wanneer het vliegtuig wordt ge-slewed
  • A: Dit gebeurt van tijd tot tijd in MSFS 2020, dus we raden aan om het gebruik van de slew te vermijden. Om ‘spawnen’ op bezette parkingstands te voorkomen, kunt u controleren of de stand is beschikbaar in een mapping-tool, bijvoorbeeld Volanta.

Terug naar de inhoudsopgave