[02] FENIX A320 KOPEN-INSTALLEREN-PREFLIGHT


LEES ANDERE ARTIKELEN OVER FENIX A320

In dit artikel gaan we verder met de aanschaf en installatie van de FENIX A320. Wanneer je de introductie hebt gevolgd, kom je voor de aanschaf terecht op de website van FENIX.
De aanschafprijs is vermeld in Engelse ponden (49.99), dat overeenkomt met ~ 58, = euro.
In het aankoopproces maak je een account aan met een e-mailadres en wachtwoord.
Na afronding is de volgende stap het downloaden van de Fenix A320 Base Package.
Je download altijd de laatst uitgebrachte versie. Op 22 mei 2022 was dat versienummer v1.0.0.86. Nieuwere versies worden aangekondigd in jouw gebruikersvenster (UI-User Interface) dat tijdens de installatie wordt aangemaakt.
De documentatie en de berichtgeving van FENIX is uitsluitend in de Engelse taal.

fenix001

FENIX A320 INSTALLEREN

De standaard installatie verloopt via een wizard die in een aantal stappen jouw acceptatie vraagt voor de overeenkomst. De 2e stap is het bepalen van het installatie pad. Aangezien de FENIX A320 een 64 bits applicatie is, wordt standaard de map op C:\Program Files\FenixSim A320\ aangemaakt. Wil je dat anders? Gebruik dan de knop Browse om jouw pad te definiëren. Setup maakt ook een Start Menu map aan en een snelkoppeling naar het Bureaublad om de User Interface te openen. Tot slot de laatste controle op de gewenste instellingen en installatie.

FENIX A320 USER INTERFACE

Na de installatie is het de beurt aan de User Interface. Aanmelden met je gebruikersnaam (e-mail + wachtwoord). In dit venster vind je een aantal primaire instellingen van de app, een snelkoppeling naar Support (alleen in het Engels) en een snelkoppeling naar de Livery Manager (ja, ja. Je krijgt er 181 liveries bij met een 8K resolutie! De Livery Manager heeft een zoekfunctie. Op dit venster is er ook (links onder) een Settings-knop. De gegevens zijn tijdens de installatie opgehaald en dienen (bij voorkeur) niet te worden gewijzigd. Het installatieproces is binnen 10 minuten afgerond.

FENIX A320 QUICK SETUP

[1] CONTROLLER INSTELLINGEN

Na het opstaraten van de sim kies je zoals gebruikelijk een airport in FROM en een Gate/Parking. In tegenstelling tot andere aircraft staat de FENIX A320 standaard met draaiende motoren, ook op de Gate/Parking. (Je kan dat straks wijzigen in Cold & Dark). Onze FENIX A320 ALITALIA vertrekt standaard van Gate S13 van Eindhoven (EHEH) en verschijnt in Cockpit View. De knop voor het schakelen van de Cockpit View naar de External View zal zeker op de joystick aanwezig zijn. Dus doe dat maar gauw …

[2] CONTROLLER PROFIEL AANMAKEN

Je ontkomt er niet aan om een specifiek Controller Profiel aan te maken voor de FENIX A320. Maak een kopie van het profiel dat het beste past op een airliner. Maak gebruik van de PRESET MANAGER. Deze vind je op de taakbalk van de sim. Dupliceer een bewaar als FENIX. Voordat je gaat vliegen met deze aircraft controleer je of je het juiste profiel geactiveerd hebt.

[3] CAMERA-COCKPIT CAMERA-EXTERNAL CAMERA-DRONE

FENIX A320 DEFAULT VIEW SETTINGS

De FENIX A320 heeft 10 default view instellingen; deze views worden opgeroepen met de ctrl-toets plus een cijfer van 1, 2, 3… tot en met 0. De panelen die je direct met een combinatie CTRL + getal kan oproepen zijn:

  • CTRL+1 MCDU [L] + SWITCHING PANEL
  • CTRL+2 MCDU [R] + SWITCHING PANEL
  • CTRL+3 EFB [L] (klik/hoover de vingerafdruk om te openen)
  • CTRL+4 EFB [R] (klik/hoover de vingerafdruk om te openen)
  • CTRL+5 LOWER OVERHEAD PANEL
  • CTRL+6 PEDESTAL
  • CTRL+7 GLARESHIELD: EFIS [L] – FCU – EFIS [R]
  • CTRL+8 UPPER OVERHEAD
  • CTRL+9 FUSE PANEL (achter CO-PILOT)
  • CTRL+0 CABIN

[4] FENIX A320 AANGEPASTE INSTELLINGEN VAN DE CTRL+X COMBINATIES

Wanneer de presentatie niet naar je zin is, kan je deze wijzigen en opslaan met CTRL+ALT+getal; je haalt de nieuwe instelling op met ALT+getal. Zowel de default als de aangepaste instellingen zijn beschikbaar.

Voorbeeld: wil je beide MCDU’s en het SWITCHING PANEL in een view? Kies CTRL+1 en verschuif met de pijltjestoetsen. Sla op met CTRL+ALT+1 en haal op met ALT+1. De instellingen zijn alleen toepasbaar op jouw scherm layout.

fenix035

De nieuw gemaakte instelling kan je ook ophalen met LOAD CUSTOM CAMERA en toekennen aan iedere knop die je daarvoor wilt gebruiken. Maak nu voor jezelf een lijstje in de volgorde als EFB [L] OVERHEAD PANEL GLARESHIELD MCDU PEDESTAL EFB [R] en zet de bijbehorende instellingen in de CUSTOM CAMERA

fenix036

Voorbeeld:

fenix037

Meer informatie over camera-instellingen lees je hier.

Meer informatie over CONTROLS OPTIONS lees je hier.

Document FENIX EVENT NAMES.pdf

Wil je nog geavanceerder? Neem dan STREAM DECK XL … daarover later meer.

fenix038 … in ontwikkeling een Stream Deck XL profile met Lorby-Si AAO’s

PREFLIGHT

aanbevolen APPLICATIES

We nemen aan dat je serieus wil vliegen, want dat maakt het verschil tussen de simmers en de gamers! Er zijn in de EFB verschillende functies aanwezig die jou helpen bij het configureren van de FENIX A320 en optimale ondersteuning bieden tijdens de vlucht. Om met goed gevolg een vlucht met de FENIX A320 te kunnen uitvoeren, heb je slechts 2 applicaties van derden nodig; het gebruik van SimBrief en Navigraph is een must, want deze verzorgen de Flight Planning en de NAVDATA.

FLIGHT PLANNING EN SIMBRIEF

Ons dringend advies is om de aanwezige MSFS-vluchtplanner (de wereldbol) NIET te gebruiken voor het maken van een vluchtplan(.pln). Je kunt ook andere software of websites gebruiken om een route te maken, maar wanneer je gebruik maakt van SimBrief (gratis) beschik je tevens over de meest recente AIRAC-cyclus.

NAVDATA EN NAVIGRAPH

De AIRAC-cyclus van de navigatiegegevens van MSFS wordt bijgewerkt tijdens de reguliere sim-update van MSFS. Het is daarom van belang te weten welke AIRAC-cyclus je momenteel gebruikt voor zowel de planning van een vlucht en of deze in overeenstemming is met de huidige AIRAC-cyclus in MSFS. Als je met verschillende en/of oudere AIRAC-cycli werkt, kan het zomaar zijn dat je foutmeldingen krijgt als: NOT IN DATABASE of RWY/WPT-fout. Ook kan het importeren van het vluchtplan fout gaan door het gebruik van een niet actuele AIRAC-cyclus.

De links naar de genoemde partnerwebsites vind je via onze LINKS-pagina