RNP (Required Navigation Performance)


Een interessant bericht van Navigraph:
Vanaf AIRAC Cycle 2204 en later, ondersteunen de door Navigraph geleverde navigatiegegevens RNP (Required Navigation Performance).

Dankzij het feit dat RNP nu beschikbaar komt via Navigraph navdata afkomstig van Jeppesen, zijn verschillende ontwikkelaars binnen de gemeenschap begonnen met hun implementatiewerk om RNP te ondersteunen voor hun extra vliegtuig. De Aerosoft CRJ voldoet al aan AIRAC Cycle 2204.

Wat is RNP?

Vereiste navigatieprestaties zijn navigatiespecificaties waarmee vliegtuigen met een hoge mate van nauwkeurigheid kunnen vliegen langs een pad met een nauwkeurig bepaalde vliegtuigpositie. Bovendien zullen monitoringsystemen de piloten waarschuwen als het RNP niet voldoet. 

RNP-navigatie-specificaties kunnen worden toegepast voor specifieke vluchtsegmenten waar een hoge mate van precisie vereist is, zoals bij naderingen waarbij rekening moet worden gehouden met bergachtige gebieden. Laten we als voorbeeld eens kijken naar de RNAV RNP-Z 05 in Queenstown (NZQN).

Navigraph Chart NZQN Kaart 12-20

Deze luchthaven is omgeven door een hoog terrein, wat een hoge navigatieprecisie vereist bij het vliegen in instrument meteorologische omstandigheden (IMC). Hier komt RNP in beeld. Dankzij de nauwkeurigheid van RNP kunnen vliegtuigen op lage hoogte navigeren, ondanks het bergachtige terrein dat de luchthaven omringt.

RNP-procedures kunnen zogenaamde Radius-to-fix (RF)-legs toepassen waarmee het vliegtuig met hoge precisie kan draaien in een bocht met een constante radius om veilige afstand tot gevoelige of gevaarlijke gebieden te behouden. Berekend door het vluchtbeheersysteem van het vliegtuig, beginnen en eindigen de RF-legs bij een vast punt of bij een waypoint.

Navigraph Chart NZQN Kaart 12-20

In het geval van een gemiste nadering bij het vliegen van de RNAV RNP-Z 05 naar NZQN, wordt een RF-leg gevlogen vanaf QN552 en eindigend bij QN556. De bocht vereist een hoge precisie om terreinvrijheid te garanderen, wat kan worden bereikt met RNP- en RF-legs.

De afbeelding hierboven laat zien dat het bij slechte weersomstandigheden niet altijd mogelijk is om visueel contact te maken met het terrein, wat het belang van nauwkeurige navigatieprestaties benadrukt.

Deel uw feedback met Navigraph

Wat denk je dat we kunnen doen om je vluchtsimulatie-ervaring verder te verbeteren? We zijn altijd geïnteresseerd in het luisteren naar uw suggesties over hoe we onze diensten kunnen verbeteren. Neem gerust contact met ons op via ons ondersteuningsforum: forum.navigraph.com .