Virtual Flight Online Transmitter


Wat is “Virtual Flight Online Transmitter” ?

Het is een kleine Windows-applicatie die uw positie in Microsoft Flight Simulator doorstuurt naar een online database waar uw laatst gerapporteerde positie 5 minuten wordt vastgehouden. De website produceert vervolgens een “whazzup”-bestand dat door Little Navmap kan worden gebruikt om vliegtuigposities live op een kaart te plotten.

Waar verkrijg je deze app?

Ga naar flightsim.to en download deze applicatie. Zorg er voor dat je altijd de laatste versie gebruikt. Je vindt straks in de Help tab van de app daar een functie voor.

Waarom deze app?

Als jij en je vrienden elkaar willen zien op een kaart zoals Little Navmap om bijvoorbeeld je eigen ATC-sessies voor groepsvluchten uit te voeren, heb je ongetwijfeld ontdekt dat Microsoft Flight Simulator AI-vliegtuigen alleen communiceert met externe kaarttoepassingen zoals als Little Navmap en niet de gebruikers. De Virtual Flight Online Transmitter-applicatie lost dat op.

De desktoptoepassing maakt via de Simconnect-interface verbinding met een actief exemplaar van MSFS en leest het type aircraft, de breedtegraad, de lengtegraad, de hoogte en de vliegsnelheid van uw vliegtuig. Het combineert deze gegevens met uw ingegeven Callsign en Pilot-naam en stuurt deze naar een server op internet.

De server biedt vervolgens toegang tot gegevens die in de afgelopen 5 minuten zijn bijgewerkt in “whazzup”-indeling. Dit is een gegevensindeling die vaak wordt gebruikt bij bijvoorbeeld VATSIM en IVAO en ook in Little Navmap. De URL van de server kan worden gebruikt om Little Navmap te configureren om jou en je vrienden vliegtuigen op de kaart te tonen.

Het programma uitvoeren

Allereerst Virtualflight.Online Transmitter is geen MOD maar een APP; je plaatst daarom deze app NIET in je community-map, maar in een locatie naar keuze. Vanuit die locatie maak je een snelkoppeling om de executable van de app te starten.

 • Start Microsoft Flight Simulator.
 • Voer “VirtualFlight.Online-Transmitter” uit. (Transmitter.exe)
 • Vul de velden in voor uw Callsign, Pilot-name, en Group Name.
 • Druk op Connect
 • Nadat u op verbinden heeft geklikt, zendt de applicatie uw locatie binnen de simulator één keer per seconde naar het internet.

Groepen

Je zult merken dat je een “Groepsnaam” in de toepassing moet instellen. Deze groepsnaam wordt samen met uw online-locatie in de database opgeslagen en kan straks als filter worden gebruikt om een ​​vooraf afgesproken groep vliegtuigen op een kaart bekijken.

Little NavMap configureren

Als je wilt dat iedereen zijn positie uitzendt met Virtual Flight Online Transmitter, volg dan deze stappen in Little Navmap om de vliegtuigen ook te zien in Little Navmap:

 • Open Little Navmap en Klik op het menu Extra
 • Klik op (Gereedschappen) Tools en dan de keuze Options
 • Selecteer het gedeelte Online Flying in het paneel Options
 • Kies het keuzerondje voor “Aangepast” (Custom) in het gedeelte Online Service
 • Vul deze URL in in het veld Whazzup File URL
 • Stel de updatesnelheid in op bijvoorbeeld 5 seconden (Update every: )
 • Zorg ervoor dat IVAO is gekozen in de vervolgkeuzelijst voor de indeling (Format)
 • Klik op Toepassen en OK
 • Groepsfilters met Little Navmap

Wie is online?

U kunt op elk moment zien wie online is door de volgende URL te bezoeken in een webbrowser: https://virtualflight.online/who.php al of niet voorzien van de selectie Groepsnaam bijv. https://virtualflight.online/read.php?GroupName=fseindhoven

Credits:
jonbeckett
flightsim.to

en dank aan ons clublid Jan Vogelzang die ons attent maakte op deze app.