4NIX Deel 02 Een blik in de cockpit


Hello Captain,
Voordat je je gaat verdiepen in het inrichten van de MCDU (want daar gebeurt het), eerst even een blik in de cockpit om de terminologie van de instrumenten je eigen te maken. Geen “rocket sience“. Het is maar dat je weet waar we het straks over hebben. Je krijgt hier een korte opsomming van de benamingen van de instrument displays.

Klik op de afbeelding om te vergroten. De afbeelding opent in een nieuw venster.

MCP – MAIN CONTROL PANEL: dit panel bevat voor namelijk het EFIS panel en de Autopilot.

PRIMARY FLIGHT DISPLAY: Dit scherm bevat onder meer de attitude-indicator, luchtsnelheid, hoogte. Het laat ook zien of je uitgelijnd bent op de glideslope en de localizer van de ILS.

NAVIGATION DISPLAY: Dit scherm toont een kaart van het vliegplan met twee verschillende modi en zoomniveaus. In een van de volgende artikelen meer informatie over welke modus wat betekent en hoe u de kaart kunt lezen.

ENGINE DISPLAY: Dit scherm toont de belangrijkste informatie van de motoren zoals N1 en de hoeveelheid brandstof aan boord.

STAND-BY ATTITUDE INDICATOR: Dit stand-by-scherm fungeert als een back-up die dezelfde gegevens bevat als het primaire flight display (PFD). GPS-coördinaten zijn ook inbegrepen.

SYSTEM DISPLAY: Dit scherm toont de systeemstatus van het vliegtuig. Je kunt het grondgewicht, temperaturen en tijd zien.

CLOCK: Dit scherm toont de huidige tijd in de simulator en de vluchttijd.

SWITCHING PANEL: met dit paneel bepaal je de inhoud van het SYSTEM DISPLAY.

MCDU – een afkorting van Multipurpose Control and Display Unit: deze unit wordt gebruikt voor de communicatie met de FMGC, de Flight Management Guidance Computer, ook wel bekend als FMS, FMC, etc. In feite is dit een “computer” waar in je de route die je gaat vliegen, de prestatiegegevens van het toestel, het brandstofverbruik, de geschatte aankomsttijd en nog een aantal andere handige gegevens, invoert. 

We gaan een eenvoudige manier uitleggen hoe je de MCDU instelt en wat je moet doen. Niet alle knoppen in de A320neo zijn actief en daarom vind je soms INOP bij het bedienen van een knop. Bij de FBW A32NX zijn er meer mogelijkheden. Als geheugensteuntje bij het inrichten van de MCDU gebruiken we de term D I F S R I P.

D I F S R I P staat voor de volgorde waarin je de instellingen doet:
Data, Init A, Flightplan, Sec Flightplan, Radio Nav, Init B en Performance.

Klik op de afbeelding om te vergroten. De afbeelding opent in een nieuw venster.

Op naar 4NIX Deel 3 .. en dat wordt Van Cold & Dark naar MCDU.

Maar eerst nog wat huiswerk.

Om straks snel de juiste schermen te kunnen bereiken, begin je in de cockpit. Scrol door de opeenvolgende views met CTRL+1 – CTRL+2 – enzovoorts. Heb je een view die je aanspreekt en later terug wil halen? Pas dan eerst de zoom aan met de roller van de muis en de positie met de rechtermuisknop. Tevreden? Sla deze view op met CTRL+ALT+GETAL. Je krijgt deze view terug met ALT+GETAL. De views die je oproept met de CTRL-toets+getal zijn uiteraard niet weg. Heb je een toetsenbord met een 6-tal programmeerbare voorkeuzes, gebruik deze dan.

 • Straks heb je minimaal deze panels nodig:
  • CTRL+8 = OVERHEAD
  • CTRL+2 = MCP
  • CTRL+4 = ENGINE + SYSTEM
  • CTRL+6 = THROTTLE + ENG
  • CTRL+5 = MCDU
  • CTRL+0 = de iPad in de cockpit van de A32NX