4NIX Deel 03 Van Cold & Dark naar MCDU


Hello Captain,
In deel 3 van 4NIX gaan we van Cold & Dark naar de MCDU. Je zal inmiddels gemerkt hebben dat wanneer jouw toestel op een RAMP staat, je altijd in Cold & Dark opkomt. Dit in tegenstelling tot een positie op een runway, want daar sta je met draaiende motoren, klaar voor vertrek. Bijna logisch, toch?

Okay, dit is EHEH Gate S13; zorg dat je niet ‘s-avonds in Live weather opstart, want dan kan je wel eens in het donker belanden. En zo “dark” hoeft het nu ook weer niet. In Live Weather en C&D is de CUSTOM TOOLBAR bereikbaar en kan je dus ook de tijd aanpassen. Op de afbeelding hierboven gebruik je het 2e icon van rechts.

Druk op CTRL+8 om het overhead panel te openen en luister naar de geluiden. .. een hoop geklingel en geklats .. ’t is net echt ..

 1. Zet beide BAT 1 en BAT 2 aan; hier begint het mogelijk gelijk al te piepen ..
 2. Zo ja, ga dan met CTRL+1 naar de cockpit en zet het MASTER CAUT alarm af.
 3. Zo niet, Zet de external power ON EXT PWR (bleep-bleep-bleep ..).
 4. Zet de brandstofpompen aan: in de volgorde
  | L TK PUMPS 1 & 2 | R TK PUMPS 1 &  2 | CTR TK PUMP 1 & 2 |
 5. Zet de Navigation lights ON (NAV & LOGO)
 6. Zet BEACON op ON .. iedereen buiten kan nu zien dat er gewerkt wordt. Wanneer de STROBE op AUTO wordt gezet, gaat de STROBE automatisch aan als er geen druk meer op de hoofdwielen staat. Hierdoor kunnen piloten niet vergeten deze aan te zetten bij het  opstijgen. De positie ON is een stand om de STROBE om welke reden dan toch aan te zetten. (Met dank aan Remmert D.)
 7. Wanneer je nu in de cockpit kijkt (CTRL+1), blijkt dat de PFD en ND niet beschikbaar zijn en de MCDU geeft .. GPS PRIMARY LOST…
 8. Ga terug naar het overhead panel (CTRL+8). Ga links boven naar het ADIRS panel en zet de 3 schakelaars op NAV; de volgorde is vermeld boven de draaiknoppen. De IRS wordt nu “aligned”. Dit duurt een aantal minuten en je kan dit verloop waarnemen op het ENGINE/SYSTEM display. GPS PRIMARY verschijnt op de MCDU.
 9. Intussen kunnen we leuk even de activiteiten van de POWER SUPPLY, BAGAGE SERVICE, RAMP CONNECTION en CATERING waarnemen.
 10. Open EXTERNAL VIEW en dan de CUSTOM TOOLBAR en kies voor het ATC venster. Vervolgens kies je een van de opties die je wil zien.

Je komt met CTL+5 naar de MCDU. Dit is het eerste scherm dat je ziet en dit geeft de Status van de aircraft weer. Voer de opdracht uit die op de display staat <FMGC (REQ).

Mocht je tijdens het programmeren de weg kwijt raken, denk dan aan DIFSRIP en de MCDU MENU toets brengt je terug naar het begin.

De toetsen links en rechts van de display zijn zoals gebruikelijk benoemd als LSK1./.6 en RSK1./.6 (Left Selection Key/Right Selection Key)
Met de pijltjes toetsen kan je verticaal scrollen (als er iets te scrollen valt) en met de liggende pijltjes scrol je horizontaal door meerdere pagina’s van een keuze.

De onderste regel is het “SCRATCH PAD”; maak dat leeg met CLR

Tot zover allemaal redelijk recht toe .. recht aan.

MCDU MENU

Over de inhoud van de display:
-A320-200 (staat er iets anders, dan zit je in het verkeerde toestel 😉
-L1: ENG: motortype LEAP – 1A26
-L2: ACTIVE NAV DATA BASE- 22APR-19MAY—–AIRAC
deze gegevens komen beschikbaar bij het gebruik van de NAVIGRAPH navdata-beta applicatie die de MCDU voorziet van actuele informatie .

Wanneer je deze applicatie niet gebruikt, werkt de MCDU wel, maar zijn eventuele ontbrekende of foutieve gegevens niet gecorrigeerd. De applicatie van NAVIGRAPH is een bèta versie. Je hebt een actief Navigraph Ultimate- of FMS Data-abonnement nodig om deze app te laten werken. Lees dit bericht van NAVIGRAPH over wat deze app voor je doet.
.. en hier scheiden zich de wegen van de gamers en de simmers ..

-L3: SECOND NAV DATA BASE: <-25MAR-21APR; dit is de vorige AIRAC
-L4: N/A
-L5: CHG CODE [ ]
-L6: IDL/PERF: +0.0/+0.0
– SCRATCH PAD : staat er “GPS PRIMARY LOST: dit kan je wegklikken met CLR toets,  maar dan wel, mocht je dat vergeten zijn, even linksboven op het overheadpanel de 3 knoppen van ADIRS rechtsom en de correctie laten uitvoeren . Bij een volgende startup kan je dat dus beter in een keer op het overhead panel inzetten.

Dan gaan we in deel 4 van 4NIX naar de INIT pagina’s.

Ter voorbereiding daarvan kan je je het best nog even verdiepen in SimBrief en maak alvast even een plan van EHEH naar ? Als goede lezer weet je waar we naar toegaan.
Dank je voor de aandacht en heb je vragen, geef dit dan aan als reactie op dit bericht.