4NIX Deel 08 Op herhaling: Hoe het werkt in de sim


In de voorgaande delen van 4NIX (en ja, het is nog steeds 4NIX-voor niks.) hebben wij je stapsgewijs met een Quick Start van Cold & Dark gebracht tot Airborne. Vliegen was de boodschap.

FBW zit niet stil en vele noodzakelijke en nuttige aanpassingen werden aan de mod toegevoegd. Hulde aan de mannen van FBW.
LET OP: De Stable versie is via de MARKETPLACE NIET LANGER te installeren.

Op herhaling: Hoe het werkt

Start de sim

Eerst nog maar eens even hoe het werkt. Vliegensvlug: je hebt de sim en de sim bestaat uit twee delen: de cliënt en de core-content.

  • – Met de cliënt meld je je met een account aan en start je de sim-software. De cliënt is van Microsoft Store of van Steam. Of je hebt een doos met DVD’s van AEROSOFT. In beide cliënten (de Xbox-cliënt of de Steam-cliënt) zijn o.a. de instellingen, die je hebt gemaakt voor je controller hardware, opgeslagen. De instellingen ben je dus nooit kwijt bij een herinstallatie. Fijn om te weten.
  • Je wordt tijdens het opstarten gecontroleerd of je echt bent die je zegt te zijn (GAMERTAG-Accountnaam) en welke rechten (welke uitvoeringen van de sim die je gekocht hebt) daarbij horen. Een cliënt is ongeveer 1 GB groot en staat ten principale op de C-schijf. Over het “ten principale” komen we later op terug.
  • De core-content is voor iedereen gelijk: ~100 GB. Verschillen daargelaten, wanneer je meer of minder hebt dan een STANDARD, DELUXE of PREMIUM versie. Deze core-content staat ook weer “ten principale” op de C-schijf, maar dan in C:\Users\jouwnaam\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator [blabla]\Packages\.
  • In de …\Packages map staan 2 sub-mappen: ..\Community\ en …\Official\
  • De core-content software staat altijd in een map onder …\Official\
  • In de …\Community map vind je alle software die niet behoort tot de sim-core-content.
  • In die community-map staan de “mods” die een aanvulling of uitbreiding geven aan de bestaande core-content. M.a.w.: een mod* kan alleen maar werken met een onderliggende core-content.

De FlyByWire A32NX, heeft inmiddels een eigen installer (mod*) en werkt dus onafhankelijk van Asobo A32neo (mod* = modificatie). De Stable versie is NIET langer beschikbaar via MARKETPLACE. Heb je deze FBW-versie nog in jouw Content manager staan? Sloop die er dan maar snel uit, anders gaat de FBW niet werken.

DUS: Wanneer je de installer van FBW gebruikt, download dan of de Stable versie of de DEV of Experimental versie.

.. Slechts een voorbeeld.

De Community map

Je kan op twee manieren de mod’s in de Community-map plaatsen:
[1] door een mod handmatig of door de installer aldaar te plaatsen of
[2] je laat een Mod Manager applicatie (…en deze app is dus geen mod..) het werk doen.
In het eerste geval zal het erop uitdraaien dat alle mod’s opgeslagen en dus ook direct geactiveerd staan te wachten in de community-map tot ze aan de beurt zijn. Dat kan aardig in het volume lopen. En overzicht? Ho maar! Dan weet je nu gelijk waarom een grote hoeveelheid actieve mod’s in de community-map invloed kunnen hebben op de opstarttijd van de sim. Wij adviseren daarom de applicatie MSFS_Addons_Linker.

Voorbeeld van de MSFS Addon linker

De installer van de FBW A32NX

FBW heeft een applicatie die de A32NX downloadt en installeert op de plek waar je hem hebben wil. Er zijn DRIE versies van de A32NX beschikbaar: een Stable version, een Development version en een Experimental versie. Je kan met een knop Change destination folder de locatie bepalen waar de A32NX opgeslagen wordt.

.. Later ..

We spraken hierboven over “ten principale” installeren op de C-schijf. Waarom?
[1] 75% van de activiteiten met de sim worden uitgevoerd met Windows 10/11 en die staat op C:\; zet je de sim op een andere schijf, dan kan het alleen maar langer duren en dat komt de performance niet ten goede.
[2] Lees de artikelen op deze pagina nog maar eens na.
[3] De afgelopen jaren zijn de moederborden voorzien van 1 of soms ook 2 stuks of zelfs 3 zgn. M.2 SSD aansluitingen. Het grote voordeel hiervan is dat een M.2-SSD (met jouw sim daarop geïnstalleerd) direct communiceert (8-10x sneller) met de inmiddels ook opgewaardeerde CPU’s. Kortom, geen enkele reden om de sim op een andere plek te huisvesten …
– omdat je denkt dat de sim “gescheiden” moet zijn van de c-schijf
– dat de sim op een andere partitie moet staan of
– dat er te weinig ruimte is (…opruimen wat je niet gebruikt … ),
– omdat het dan sneller gaat… omdat, omdat, omdat … keep it simple!

Gaan we in 4NIX Deel 9 verder met de SIMBRIEF TUTORIAL