PIMAX 8KX VR HEADSET (REVISED)


HANDLEIDING PIMAX 8K VR HEADSET

De PIMAX 8KX headset is een VR product dat bijzonder geschikt is voor MSFS2020. Enkele specificaties: Gewicht 470 gram; Lens: Fresnel lens met een FOV (Field of View) van 200 graden (!) met en schermresolutie van 8k –> 3840 x 2160 *2. Op de headset is een volumeregelaar en een aan/uitknop. De interface is aangesloten op een displaypoort DP1.4 en USB2.0/3.0. Om deze headset te installeren, download je de PiTool van www.pimaxvr.com. Om de PIMAX bedrijfsklaar te maken, gebruik je deze APP.

Bij het in gebruik nemen van deze VR-headset kwamen wij een aantal zaken tegen die je moet weten om met succes de HMD te kunnen configureren. Lees deze handleiding dus opnieuw goed door om de samenhang van de instellingen te begrijpen.

STATUS – Start de app PiTool

De PiTool-app kan ingesteld worden om automatisch op te starten met Windows. Doe dat zeker, want de software moet actief zijn tijdens het gebruik. Wanneer het venster van de app niet opkomt, staat er in het systeemvak van de Windows taakbalk een icon. Met rechtermuis op dit icon krijg je de functies te zien. Je moet de PiTool opstarten voordat je de sim activeert.

Controleer de aanwezigheid van de HMD en de Base Stations op de Status tab van de PiTool app. Als je geen Base stations hebt aangeschaft, kan je de voorwaartse beweging van de HMD niet realiseren en b lijft het met horizontaal draaien en verticaal bewegen.

Status venster

Na het opstarten van deze app kom je op het Status venster. Je ziet de afbelding van de VR-bril en een “stopverbod” ten teken dat de Headset niet verbonden is (Disconnected) met Diagnosecode 10500. Op de Headset zie je een ronde knop met een led indicatie. Wanneer je op Diagnose 10500 klikt, krijg je (na Detecting) de instructie wat te doen.

Op dit Status scherm zie je bij Base Station 2 stations. Dit is een aanduiding dat er twee Base Channels mogelijk zijn. Twee base unit geven dus een blauw oplichtend icon.

Diagnose venster

De Disconnected status geeft onderstaande afbeelding. Het is onduidelijk welke actie: Please contact technical support oplevert.

Disconnect venster

We gaan eerst de Headset aansluiten op de pc. Kies uit het Status venster: Guide en druk daarna op NEXT

Kies Guide en NEXT

Plug in power and USB

Afhankelijk van de uitvoering heb je of een Power Adapter of er is een kabel aan de Headset gemonteerd met 2 USB stekers en een HDMI/DP plug. Kies de voedingsmethode: Power Adapter of USB. Steek deze 3 stekers in de daarvoor bestemde aansluitingen. De grote HDMI/dp steker sluit u aan op de videokaart.

De pc is aan (!) anders werkt de NEXT knop niet en kom je niet verder. Zet de Headset aan met de aan/uitknop (led wordt paars). Druk op NEXT.

Aansluiten van de headset

Sluit de HDMI/DP plug aan op de videokaart en druk op NEXT.

Alleen gebruiken wanneer je een Base station set hebt.

LET OP: wanneer u geen Base station gebruikt, moet er GEEN vinkje bij Start Lighthouse positioning program zijn. Druk op NEXT om naar de Room Setup te gaan.

Aangezien de ingestelde waardes van de Room Setup niet worden gepresenteerd, moet je ter meerdere zekerheid deze Room Setup (voordat je de sim laat opstarten) bij iedere opstart uitvoeren. Zie verder voor het inrichten van de PiTool Settings.

Bij het kalibreren van de positie van de HMD is het van belang de horizontale en verticale afstand correct worden ingezet. De tekst in de handleiding van de HMD is niet correct en is soms onduidelijk wat je gaat instellen.

Room setup

Druk op Start Setup om de ruimte in te delen.

Leg de Headset op de vloer en druk op NEXT. Met Base stations:

 • De headset moet gevonden zijn door de Base Stations. Er zijn 2 Base Station Channels;
  Daarom zie je 2 vierkantjes in de Status-pagina; 2 sensoren = 1 Base Station.
  Wanneer “Headset Ready” blauw aangeeft, kies je NEXT.
 • Het kalibreren van de richting van de HMD. Bij Flight Simulation zit je op een stoel en is er een gemiddeld vaste afstand in horizontale en verticale zin. Bij het kalibreren van de “space” bepaal je de kijkrichting van de HMD naar de monitor. “Kijk” nu met de HMD naar het monitorscherm en druk op CALIBRATE CENTER. Druk op NEXT als je klaar bent.
Calibrate van de ruimte.

In de headset verschijnt de mededeling: Please take off the Headset en follow the on-screen instructions.

Kalibreer uw ruimte: Ga in het midden van uw vrijgemaakte ruimte staan terwijl u de Headset vasthoudt, zodat deze in de standaardrichting wijst waarin u in VR wilt kijken. Klik vervolgens op de CALIBRATE CENTER Center-knop of Trigger en blijf stil totdat de kalibratie is voltooid. Druk daarna op NEXT.

 • Locate the floor. Deze instelling bepaalt de kijkhoogte t.o.v. de vloer. Voer een waarde in tussen de 70 en 100 cm en druk dan op CALIBRATE FLOOR. Druk op NEXT als je klaar bent en dan op DONE. Let op: wanneer de HMD niet wordt gevonden, kom je niet door deze procedure heen. Leg de HMD niet op de grond, want dan wordt deze zeker niet gevonden.
Bepaal de zithoogte

Locate the floor: bepaal de hoogte van uw ogen t.o.v. de vloer in staande of zittende positie. Vul deze waarde in centimeters in, druk daarna op CALIBRATE FLOOR en dan op NEXT.

Tot zover klaar! Druk op DONE en dit is uw beloning:

SETTINGS

De volgende instellingen neemt u over van de afbeeldingen: kies Settings /General. Controleer of er een nieuwe versie van de software is. Select language (doe maar niet…)

Run PiTool wanneer Windows start (naar keuze).

 1. Settings-General:
  • Controleer of er een nieuwe versie van de software is: (Check Version);
  • Doe dit ook voor de Firmware.
  • De taal is ingesteld op English en
  • Er staat een vinkje bij Run PiTool at Windows startup.
  • De 2 andere vinkjes staan AAN
 2. Settings-General-Home:
  • Close-Pimax Home-Experience Home
  • HMD is actief op Pimax Home
 3. Settings-General-Restore:
  • Het is onduidelijk wat er ge”restored” wordt.

Settings/HDMI: de tracking mode zet je op 9-Axis. en met Base Stations op Lighthouse

 1. Settings-HMD-Tracking mode:
  • Lighthouse is actief (alleen met Base Station);
  • 9-Axis is bedoeld voor gebruik zonder Base Station.
   Je hebt met deze Pimax de Base Stations nodig om de voorwaartse beweging van je hoofd straks in de cockpit te kunnen volgen.
 2. Settings-HMD-Light bar: Open (actief) en Close (om de lightbar op de HMD aan of uit te zetten.
 3. Settings-HMD-Display:
  • Panel mode: Native (actief) en met Upscaling gaat de refresh rate naar 144 Hz.
  • Refresh rate: zet 60 Hz actief; Lees de nadere uiteenzetting bij Smart Smoothing waarom dat van belang is bij MSFS2020.
  • Backlight: staat Default op 50; zet de headset op en kies je eigen instelling (lichter/donkerder) in het landschappelijke testbeeld dat in de HMD verschijnt;
  • IPD Offset; deze staan voor het linker en rechter display standaard ingesteld op 0;
   In de HMD is er een draaiknop om deze afstand (IPD= afstand aan te passen aan jouw ogen in te stellen);
   IPD staat voor Inter Pupilary Distance, of kortweg de afstand tussen je pupillen. Lensafstand verwijst naar de afstand tussen de duidelijkste plekken op de twee lenzen in uw headset. De lens moet zoveel mogelijk aansluiten op je IPD voor het duidelijkste beeld. Bij de opticien krijg je een PID t.o.v. je neus voor beide ogen. Dus 33 + 33 maakt een PID van 66. In de Pimax is er een draaiknop op de headset om dit te regelen.
  • Screen vertical offset value: beiden staan default op 0 ingesteld; de waarde de verticale hoogte van het linker en rechter display in de bril;
  • Others: Motion compensation: is er niet in de Pimax (wel in SteamVR) en staat op “none”.
  • Restore: het is onduidelijk wat er ge”restored” wordt.

Settings/Games.

 1. Settings-Games:
  • Game list: hier vind je de opgeslagen “games” met de instellingen.
  • Keuze Common Settings: Instellingen van de HMD
   • Brain Warp (is een tekstuele aanduiding);
  • Field of View: bij wijziging van de default Normal is het nodig dat SteamVR opnieuw wordt gestart; aangezien de sim en SteamVR straks in volgorde worden opgestart, is dit alleen noodzakelijk wanneer je tijdens een actieve sim de FOV wilt veranderen. Dit geld ook voor de volgende:
  • Render Quality: deze staat default op 1;
   Mede afhankelijk van de scenery die gevlogen wordt, kan een proefondervindelijke stand 1,25 (voor het opstarten van de sim en SteamVR) ertoe leiden dat de bril geen weergave geeft en SteamVR uitschakelt. Laat deze dus op default staan of ga een stap terug naar 0,75.
  • Fixed Foveated Rendering: 4 keuzes; Default: Close
   Foveated rendering is een renderingtechniek die gebruikmaakt van een eyetracker die is geïntegreerd met een virtual reality-headset om de renderingwerkbelasting te verminderen door de beeldkwaliteit in het perifere zicht aanzienlijk te verminderen. Een minder geavanceerde variant genaamd fixed foveated rendering maakt geen gebruik van eye-tracking en gaat in plaats daarvan uit van een vast brandpunt. De Pimax heeft geen eyetracker.
  • Compatible with parallel projections (met de voorwaarde zoals bij 10-d-e-f) is gevinkt.
  • Turn on Smart Smoothing: is AAN.
   Belangrijk is de werking van Smart Smoothing (afgekort als SS) te begrijpen: 
   Kijk op de Settings pagina van de HMD bij de gekozen Refresh rate: 60 Hz. Deze SS-instelling wordt alleen actief als de helft van de ingestelde refresh rate (30) bij voortduren wordt overschreden.
   Drempelwaarde: als je in PiTool de frequentie van je headset bijvoorbeeld hebt ingesteld op 90 Hz, wordt SS alleen ingeschakeld bij een voortdurende framerate van (1/2 x 90 +1)= 46 FPS en als je de frequentie instelt op 60 Hz, wordt SS actief bij een voortdurende 31 FPS. Dit is afhankelijk van de gekozen CPU (op het moederbord) en NIET de GPU (videokaart).
   SS creëert enkele visuele tekortkomingen; aangezien sommige gebruikers het merkbaar vinden en sommigen er last van hebben is dit subjectief.
   Wanneer de drempelwaarde niet bij voortduren worden overschreden, zal SS niet werken (omdat de CPU van de sim dat niet trekt, ondanks de juiste videokaart) en zet je deze instelling uit.
   Daarom moet je voor een 8KX in de meeste gevallen uw headset instellen op 60 Hz in Native modus met Smart Smoothing ingeschakeld. Als je 31 FPS niet haalt, kun je SS beter uitschakelen. We zullen straks zien in SteamVR hoe je dat te weten komt.
  • Compulsive Smooth: Default is Close, anders is deze instelling optioneel.
   Compulsive Smooth is een vergrendelde framerate-begrenzings-optie. Deze kan worden ingesteld op een half of op een derde van de eerder gekozen FPS-instelling in de Settings-HMD pagina. Deze instelling begrenst de framerate van de verkregen algemene FPS. Als u de headset bijvoorbeeld instelt op 90 Hz, beperkt de 1/3 modus het genereren van frames tot 33 FPS en bij ½ tot 45 FPS. Dit kan worden ingeschakeld met of zonder Compulsive Smooth. Wanneer je geen 60 Hz als gemiddelde frame rate kan behalen, gebruik je deze instelling NIET. Wanneer je wel bij voortduren meer dan 60 HZ framerate behaalt, kan deze instelling met eveneens inschakelen van SS, voor een soepele werking in de meest uitdagende scenario’s zorgen.
   XENONSIM1 instellingen: Refresh rate 90 Hz met 1/3 Compusive Smooth
  • Hidden Area Mask: default aangevinkt.
   Er is een weergavegebied dat u niet kunt zien. Geactiveerd, maskeert dat gebied, zodat het renderen door de GPU niet verspild wordt. Pimax heeft een optie gemaakt om in een voorkomend geval met een titel er een compatibiliteitsprobleem kan ontstaan.
  • Compatible with Vive Only Game: default uitgeschakeld en spreekt voor zich wanneer je MSFS2020 gebruikt.
 2. Apply en Save: voor het toepassen en opslaan van de aangebrachte wijzigingen.
 3. FFR (Fixed Foveated Rendering): Closed en Smart Sth: inactive-60 HZ: zijn een aanduiding in de kantlijn van dit venster en waarvan de status automatisch wijzigt wanneer een event plaatsvindt.
 4. LET OP: de instellingen die vastgelegd zijn als Common Settings verschillen van de instellingen die je krijgt wanneer je MSFS2020 onder My Games aanbrengt. Je moet je dus aanwennen dat je de sim en SteamVR opstart via My games en vooraf de instellingen bij Settings inrichten.
 5. My games: met Import haal je de executable van het programma op en verschijnt er een klein venster dat dit programma representeert.

Kies Apply en Save.

My Games

In My Games staat de aanwezige software en drivers voor VR.

Als het voorgaande goed is gelukt, start je nu de sim op via de PiTool-My games-pagina en kies je Microsoft Flight Simulator. Hoover over het venster en kies Start. De aanduiding “Need to start SteamVR” is een “nobrainer” want wanneer je dit programma hebt geïnstalleerd, start dit vanzelf.

HELP

Tot slot de instellingen in MSFS2020.

Wanneer de headset correct is ingesteld, zie een berglandschap met zon/maan. Je zet de simulator op een airport naar keuze. Ga vervolgens naar OPTIONS/GENERAL OPTIONS.

De standaard instellingen voor VR staan in GRAPHICS met de keuze VR in plaats van PC.

De betekenis van deze advanced settings is uitgelegd op webpagina GRAPHICS (revised 1.21.13.0)

Onderaan de menukolom in MSFS2020 kies je VR MODE.

Kies een op je joystick een handige knop waar je blindelings de BINDINGS FOR VR MODE en de BINDINGS FOR USER CAMERA TRANSLATION kan terugvinden. Je kan met de muis de click-spots bedienen. Daar gaan we…!

Activeer de VR MODE met CTRL+TAB; Steam VR start automatisch mee op.

Noot: De VR instellingen moet je proefondervindelijk inzetten op basis van je eigen headset.