Over downloads en bits en bytes


NETWERK

Downloadproblemen? Browser werkt niet, antivirus software blokkeert en meer van dat soort ongein. Alles krijgt de schuld, maar je weet niet wat het echt is. Vervolgens krijg je een handvol suggesties om een oplossing te vinden om een eindeloos langdurende download te versnellen.

Over bestandsgrootte

Allereerst iets over de notatie. Met diverse programma’s worden verschillende waarden vastgesteld voor eenzelfde bestand. Het verschil zit in de notatie of men of bits of Bytes hanteert. Om van bits naar Bytes om te rekenen, vermenigvuldig je de waarde in MB met 1024.

Let op de punten en de komma’s in notaties! [ scene7.cab = 537,708 MB * 1024 = 550.612 KB ]
In Windows leven we dus in bits en niet in Bytes.

Over Data-transfer

De snelheid van data transfer wordt uitgedrukt in bits en niet in Bytes. Een binaire testbestand 1024MByte.bin x 1,024 = 1.048.576 Kbit 1 GB (een giga Byte) = 1024 mega Byte (ongeveer 1 miljard Bytes) Het downloaden van binaire bestanden (alleen maar met regelmatige “nullen” of “enen” 00000000) gaat het snelst. Bij het downloaden van MSFS-updates worden de bestanden gecomprimeerd aangeleverd per map als bestanden van maximaal 2 giga Byte en bij een nieuwe installatie is de totale download-grootte ongeveer 104.000 MB (mega Byte). Vergeet ook niet dat bij MSFS na iedere gedownloade map er een proces van decompressie in gang wordt gezet voor die map EN dat de bestanden op hun plaats worden geschreven op de SSD of M.2-SSD. Dat wordt dus in tijd minimaal 2x zolang en bedraagt in de praktijk tussen de 4 en 4,5 uur bij een download van gemiddeld 100 Mbps. En dat is NIET de snelheid waarmee gedownload wordt, maar dat is de waarde van de bandbreedte.

Waarom duurt het zo lang?

Bandbreedte.

De bandbreedte geeft aan hoeveel Mb er per seconde (Mbps) getransporteerd KAN worden. De afhankelijken daarbij zijn o.a. de afstand van jouw pc tot de server (PING) en dus hoe verder je verwijderd bent van een server, des te langer duurt het voordat het bestand binnen is. Als je kijkt in de specificaties van MSFS is het de bandbreedte die wordt aangeduid en niet de snelheid waarmee het binnenloopt. Wanneer de server en de pc naast elkaar staan, is de bandbreedte = snelheid, tenzij .. De bandbreedte van de server die de core sim aanlevert, is geknepen op 250 Mbps (vergelijk met een trechter van 2,5 cm doorsnee; je hebt zelf een (inkomende trechter van .. reken maar uit! Met een trechter van 5 ,0 cm loopt het er zo in. Maar met een trechter van 0,5 cm?

Speedtest.net

Gebruik speedtest.net om uit te vinden wat jouw Download bandbreedte is. Kies een server in Amsterdam, want daar staat de NL-MSFS deur naar de wereld open.

Nog meer hiccups?

We hebben nog niet gesproken over welke schijf je gekozen hebt om de sim te installeren. Downloaden is een Windows-proces en gaat dus het snelste op de C-schijf met dit operating system. MSFS geeft als default installatie pad aan dat je de sim (ik heb het niet over de Steam-cliënt of Xbox cliënt) moet installeren op de locatie (van Steam): C:\Users\jouwnaam\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator\Packages\Official\ Dat is niet voor niets, want 75 % van de “hongerige” sim activiteiten spelen zich af binnen Windows en het zou handig zijn als de C-schijf de snelste schijf is die ook de snelste communicatie met de processor onderhoudt. Alles wat je anders verzint, duurt alleen maar langer een levert alleen maar ergernis op.