4NIX Deel 8 FBW A32NX


In de voorgaande delen van 4NIX (en ja, het is nog steeds voor niks..) hebben wij je stapsgewijs met een Quick Start van Cold & Dark gebracht tot Airborne. Vliegen was de boodschap.

FBW heeft de afgelopen maanden niet stil gezeten en vele noodzakelijke en nuttige aanpassingen werden aan de mod toegevoegd en het begint er met de laatste Stable version 0.6.1 aardig op te lijken. Hulde aan de mannen van FBW. Deze Stable versie is vanaf 28 mei 2021 via de MARKETPLACE te installeren.

Op herhaling: Hoe het werkt

Start de sim met FSUIPC7 batch file

Eerst nog maar een even hoe het werkt. Vliegensvlug: je hebt de sim .. de sim bestaat uit twee delen: de cliënt en de core-content. Met de cliënt meld je je met een account aan en start je de sim-software. De cliënt is van Microsoft Store of van Steam. Of je hebt een doos met DVD’s van AEROSOFT. In beide cliënten (de Xbox-cliënt of de Steam-cliënt) zijn o.a. de instellingen die je hebt gemaakt voor je controller hardware opgeslagen. De instellingen ben je dus nooit kwijt bij een herinstallatie. Fijn om te weten.


Je wordt tijdens het opstarten gecontroleerd of je echt bent die je zegt te zijn en welke rechten daarbij horen. Een cliënt is ongeveer 1 GB groot en staat ten principale op de C-schijf. Over het “ten principale” komen we later op terug.

De core-content is voor iedereen gelijk: ~100 GB. Verschillen daar gelaten, wanneer je meer of minder hebt dan een STANDARD, DELUXE of PREMIUM versie. Deze core-content staat ook weer “ten principale” op de C-schijf, maar dan in C:\Users\jouwnaam\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator [blabla]\Packages\.

In de ..\Packages map staan 2 sub-mappen: ..\Community\ en ..\Official\
De core-content software staat altijd in een map onder ..\Official\

In de ..\Community map vind je alle software die niet behoort tot de (Asobo) core-content.
In die community-map staan de “mods” die een aanvulling of uitbreiding geven aan de bestaande core-content. M.a.w.: een mod* kan alleen maar werken met een onderliggende core-content.

De A32NX, heeft inmiddels een eigen installer en werkt dus onafhankelijk van Asobo A32neo
(mod* = modificatie). De Stable versie is beschikbaar via MARKETPLACE. Wanneer je de installer van FBS gebruikt, download dan NIET MEER de Stable versie maar de DEV of Eperimental versie. De geinstalleerde versie DEV of EXp overschrijft de FBW versie van MARKETPLACE

De Community map

Je kan op twee manieren de mod’s in de Community-map plaatsen:
[1] door een mod handmatig of door de installer aldaar te plaatsen of
[2] je laat een Mod Manager applicatie (..en deze app is dus geen mod..) het werk doen.
In het eerste geval zal het er op uitdraaien dat alle mod’s opgeslagen en dus ook direct geactiveerd staan te wachten in de community-map tot ze aan de beurt zijn. Dat kan aardig in het volume lopen en overzicht? Ho maar! Dan weet je nu gelijk waarom een grote hoeveelheid actieve mod’s in de community-map invloed kunnen hebben op de opstarttijd van de sim. Wij adviseren daarom de applicatie MSFS_Addons_Linker.

De installer van de FBW A32NX

FBW heeft een applicatie die de A32NX download en installeert op de plek waar je hem hebben wil. Er zijn DRIE versies van de A32NX beschikbaar: een Stable version, een Development version en een Experimental versie. Je kan met een knop Change destination folder de locatie bepalen waar de A32NX opgeslagen wordt.

Lees op deze speciale FBW pagina hoe dat werkt.

.. Later ..

We spraken hierboven over “ten principale” installeren op de C-schijf. Waarom?
[1] 75% van de activiteiten met de sim worden uitgevoerd met Windows 10 en die staat op C:\; zet je de sim op een andere schijf, dan kan het alleen maar langer duren en dat komt de performance niet ten goede.
[2] Lees de artikelen op deze pagina nog maar eens na.
[3] De afgelopen jaren zijn de moederborden voorzien van 1 of soms ook 2 stuks zgn. M.2 SSD aansluiting. Het grote voordeel hiervan is dat een M.2-SSD (met jouw sim daarop geïnstalleerd) direct communiceert (8-10x sneller) met de inmiddels ook opgewaardeerde CPU’s. Kortom, geen enkele reden om de sim op een andere plek te huisvesten omdat je denkt dat de sim “gescheiden” moet zijn van de c-schijf en in een andere partitie staat, of dat er te weinig ruimte is (..opruimen wat je niet gebruikt .. ), omdat het dan sneller gaat… omdat, omdat, omdat … keep it simple!

Gaan we in 4NIX Deel 9 verder met de SIMBRIEF TUTORIAL