MOD MANAGER (deel-1)


Hoe houd je een goed overzicht van je MOD’s.

In dit artikel doen wij een aantal suggesties om grip te krijgen en te houden op de niet standaard modificaties van aircraft, airport, scenery en al het andere digitale werk dat ons via Internet wordt toegeschoten.

De structuur.

Om orde te hebben en te houden in de sim werpen we eerst een blik op de wijze zoals deze is ingericht. Er zijn 2 belangrijke componenten:
[1] De cliënt software waarmee de sim wordt opgestart en
[2] De inhoud van de sim.
Bij [1] heb je de keuze van aanschaf gepasseerd en
– of je hebt een Steam account en via Steam gekocht
– of je hebt via Microsoft gekocht en je hebt via de Xbox winkel de zaak aan de praat gekregen. (Voor dit artikel laten we andere DVD box, webwinkels, etc. buiten beschouwing). In ieder geval is de uitkomst van de cliënt software dat de sim kan worden gestart.
Bij [2] en dat is voor iedere MSFS cliënt hetzelfde .. is de default inhoud van de sim ‘opgeborgen’ in een map ../Packages/Official/ en afhankelijk waar je tijdens de initiële installatieprocedure jouw installatie-locatie hebt gekozen, staat de map ../Packages/Official/ default in: C:\Users\jouwnaam\AppData\Roaming\Microsoft Flight Simulator\Packages\Official\Steam of in ..\Official\OneStore\.
De standaard sim-omgeving ziet er zo uit:

DEFAULT-STEAM >> KLIK OM TE VERGROTEN

Waar staat de niet standaard software?

In ..\Packages zie je 2 sub mappen: \Official: daar vind je de default sim-mappen en de map ..\Community wordt ingericht om allerhande modificaties te kunnen aanbrengen. Daar komen de MOD’s!


Wat is een MOD?

Een MOD is niets anders dan een verzameling van informatie die de standaard sim-objecten gaat overschrijven resp. aanvullen. Iedere MOD heeft een hoofdmap met daarin zeker twee onontbeerlijke bestanden (layout en manifest) en een aantal sub mappen met inhoud. De MOD wordt (meestal) aangeleverd als gecomprimeerd bestand [mod-naam.zip].

Hoe installeer je een MOD?

[1] Download van je favoriete site, bijv. airport-eheh-eindhoven.zip.
[2] In de downloadmap geeef je Rechtermuis op de zip en kies Hier uitpakken.
[3] Je krijgt een map met de mod-naam van de zip.
[4] Kopieer deze map (dus NIET de ZIP) naar ..\Community .. klaar;
[5] Start de sim en wees blij met wat je ziet.
Meer is het niet, tenminste als je de Community-map niet vol wil laten lopen met allerhande (nice-to-have-maar-gebruik-ik-toch-nooit) MOD’s.
Anders komt er een stukje administratie om de hoek kijken, want waar vind je anders in het oerwoud van MOD’s, juist die MOD die zojuist ge-update is en dus de oude moet vervangen? Daarvoor gebruik je de MOD MANAGER als je veel MODs hebt, maar het kan ook simpel. Dus gaan we eerst voor simpel.

Het simpel organiseren van de MOD’s

Dat brengt ons weer terug bij de structuur van de sim. Klik nog even op de afbeelding van de DEFAULT-STEAM sim. Hier zie je de mappenstructuur van de sim. In analogie hiermee zou het handig zijn dat je de inrichting van de Community map inricht, in overeenstemming met de structuur van de sim. Wij hebben het hier dus -om te beginnen- over aircraft, livery, airport en scenery. Als er dus een MOD toegevoegd wordt aan de Community-map zal deze alfabetisch verschijnen in Windows verkenner. Het is dan eigenlijk gewenst dat de naam van de map overeenkomt met de notatie zoals je die in de sim aantreft.

In principe zou het er dus zo uitzien:

De naam van de map bestaat uit een aantal vaste gegevens zoals:
manufacturer-aircraft-model-type
manufacturer-livery-model-type
manufacturer-airport-icao-name

De wijze van de notatie geeft op dezelfde wijze inzicht zoals je dat ook in de sim ziet. Er is een MAAR .. niet iedere creator van MODs denkt na over de beschrijvende wijze van zijn product. Oppassen dus.

BELANGRIJK
De mappen en bestandsstructuur moet voldoen aan de voorwaarde:

 • MOD-NAAM << deze map moet gekopieerd worden naar ..\Community
  • MAP-1
   • BESTAND-1
   • BESTAND-2
  • MAP2-2
   • BESTAND-3
   • BESTAND-4
 • layout.json
 • manifest.json
 • readme.txt
 • jouw eigen bestand met andere info.txt