Separation-VERA


VERA: Verification of Separation/Range

VERA is een systeem wat gebruikt wordt door Eurocontrol Maastricht. Het systeem voorspelt wanneer er niet meer voldoende separatie is tussen twee vliegtuigen en geeft tips aan de gebruiker om dit te voorkomen.

De term ’Loss of Separation’ betekent dat de laterale afstand tussen twee vliegtuigen is kleiner dan 8 nm.

VERA berekent de weg tussen 2 geselecteerde vliegtuigen gebaseerd op hun huidige snelheid en richting. Op de plaats waar de twee vliegtuigen ”Loss of Separation” krijgen, geeft het systeem 2 virtuele radar positie symbolen weer (de plek van vliegtuig).

Indien VERA wordt geactiveerd krijgen we een QDM te zien, dat wordt weergegeven tussen de 2 geselecteerde vliegtuigen. Ook komt er een popup scherm dat de gebruiker informeert over mogelijk te ondernemen actie om de ”Loss of Separation” te voorkomen.

[Voorbeeld afbeelding]

De eerste lijn van het pop-up scherm toont de gebruiker:

  • Callsign van geselecteerde vliegtuig 1
  • Callsign van geselecteerde vliegtuig 2
  • Tijd tot dat de ”Loss of Separation” voorkomt (de laterale afstand tussen 2 vliegtuigen is onder de 8 nm)
  • Minimale separatie in nm

De tweede lijn van het scherm toont de gebruiker mogelijk oplossingen om de ”Loss of Separation” te voorkomen en om 8 nm separatie te behouden (Alleen als een ”Loss of Separation” door het systeem wordt voorspeld):

  • Heading naar links voor 1e geselecteerde vliegtuig om een ”Loss of Separation” voorkomen (Bij deze handeling voor 2e geselecteerde vliegtuig geen verdere actie nodig)
  • Heading naar links voor 2e geselecteerde vliegtuig om een ”Loss of Separation” voorkomen (Bij deze handeling voor 1e geselecteerde vliegtuig geen verdere actie nodig)

De derde lijn van het scherm toont de gebruiker mogelijk oplossingen om de ”Loss of Separation” te voorkomen en om 8NM separatie te behouden (Alleen als een ”Loss of Separation” door het systeem wordt voorspeld):

  • Heading naar rechts voor 1e geselecteerde vliegtuig om een ”Loss of Separation” te voorkomen (Bij deze handeling voor 2e geselecteerde vliegtuig geen verdere actie nodig)
  • Heading naar rechts voor 2e geselecteerde vliegtuig om een ”Loss of Separation” te voorkomen (Bij deze handeling voor 1e geselecteerde vliegtuig geen verdere actie nodig)

Om VERA uit te schakelen kunt u het pop-up scherm wegklikken of selecteer wederom VERA in het rechtermuisknop menu bij een geselecteerd vliegtuig.