P3D Addon.xml


Hello Captains,
deze week zoals beloofd een special over de add-on.xml. Eerst maar even de basis.

@Foreign visitors: scroll to the end of this page and activate Google translate to read this article in your native language.

Extensible Markup Language (XML) is een opmaaktaal die een set regels definieert voor het coderen van documenten in een zodanig formaat dat zowel normaal leesbaar, als ook als “machinaal” leesbaar is.
De XML 1.0-specificatie die wij hier bespreken is een gratis open standaard. Het doel van een XML-ontwerp is eenvoudig en het is een tekstueel gegevensformaat met behulp van Unicode geschikt is voor verschillende menselijke talen. Prepar3D® kan worden uitgebreid met o.a. vliegtuigen, scenery en missies door deze als add-ons toe te voegen. Binnen de Prepar3D® applicatie is aanvullend beheer beschikbaar voor Add-ons. Ga daarvoor in het menu naar Opties/Add-on om toegang te krijgen tot de gebruikersinterface voor deze invoegtoepassingen. Beschrijvingen, locaties en de mogelijkheid add-ons in en uit te schakelen zijn beschikbaar in dit scherm.

Afbeelding addonxml01

Handmatige installatie

Het installeren van add-ons is een zeer eenvoudig proces. Add-ons die compatibel zijn met deze methode hebben een add-on.xml-bestand in de hoofdmap van de add-on. Om te installeren, verplaatst je de map met de add-on naar de directory% USERPROFILE% \ Documents \ Prepar3D v4 Add-ons. Je wordt de eerstvolgende keer dat Prepar3D wordt gestart, gevraagd om deze add-on in te schakelen. Als je deze add-on wilt verwijderen, verwijder je eenvoudig de map van de add-on in% USERPROFILE% \ Documents \ Prepar3D v4 Add-ons.

Handmatige installatieopties zijn beschikbaar voor invoegtoepassingen die geen installatieprogramma bevatten. Raadpleeg altijd de documentatie die bij een add-on is geleverd voor specifieke stappen of vereisten voordat je de hier vermelde stappen volgt.


Als voorbeeld hoe jezelf een add-on.xml maakt voor bijv. een aircraft, zie je hiernaast een afbeelding zoals dat er normaal zou uitzien. Het aircraft-model is opgeborgen in de bekende map …/SimObjects/Airplanes en na het starten van P3D toont deze aircraft zich in het menu Vehicle. De eventuele gauges en effects die bij deze aircraft behoren, zitten in de standaardmappen …/Gauges en …/Effects. Hoe zet je nu een andere aircraft als add-on in P3D? Lees verder hoe je een Beech Baron 58 (BB58) met een add-on.xml aanbrengt.


Wat heb je nodig?  (1) een map /Simobjects – (2) een map /Gauges en (3) een map /Effects
Deze die mappen maak je aan in een map met de naam Beech Baron 58. Zoek even in je archieven naar de BB58. Als je de mappen goed hebt aangelegd, ziet het er nu zo uit. (De mappen Effects en Gauges zijn leeg). De map /Beech Baron 58 zit dus in de map /Prepar3D v4 Add-ons


Afbeelding addonxml05

Tot slot gaan we de add-on.xml maken die er voor zorgt dat de BB58 kan worden “aangezet” en ook weer worden uitgezet. Je vindt de add-on.xml voor deze kist terug op onze OneDrive in de map:
02-P3D4-add-on.xml\XML-Aircraft/beech_baron_58
Toelichting:
(1) Wanneer je zelf een add-on.xml maakt, zorg er dan voor dat de tekst in <AddOn.Name> en in AddOn.Description> exact hetzelfde is als de naam van de map van die aircraft.
(2) Wanneer er bij een aircraft Effects of Gauges
behoren, zet je die in de bijbehorende map (zie Afbeelding addonxml05)
(3) Bewerken van de xml doe je bij voorkeur met Notepad++
(4) Zet de add-on.xml in de map zoals hierboven is aangegeven, dus in je eigen map disk:\Documenten\Prepar3D v4 Add-ons\Beech Baron 58

http://www.prepar3d.com/SDKv4/LearningCenter.php

Met deze link vind je in het Prepar3D Learning Center uitvoerige informatie over Add-ons in de sectie Software Development Kit (SDK) in het hoofdstuk Add-ons

Klaar? Start P3D. Bij de eerste keer vraagt P3D om de add-on te activeren. Zeg Ja… enjoy the flight!