JoinFS Installatie en Eerste gebruik


Install JoinFS: nog maar eens een keer in de herhaling. Regelmatig blijkt dat gebruikers van JoinFS een aantal zaken over het hoofd zien bij de installatie en eerste gebruik, met als resultaat een reeks ondefinieerbare verschijnselen. Dus eerst maar even de oude versie verwijderen en de nieuwe opzetten. Als je denkt dat je alles verwijderd hebt… nou vergeet het maar. Gebruik REVO uninstaller (Free) om dit te fiksen, VOORDAT JE DE REGULIERE METHODE GEBRUIKT. Want na een “reguliere un-install” blijft dit er nog over:

Dit zijn de resten van informatie na een un-install van JoinFS

Wil je de bookmarks bewaren? Kijk dan even in de map C:\Users\jouwnaam\AppData\Local\JoinFS en bewaar het bestand bookmarks.txt De overige data worden bij de herinstallatie opnieuw gemaakt. De bookmarks kan je daarna overnemen.


Na het verwijderen van ook deze oude installatie resten, eerst de pc opnieuw opstarten. De nieuwe (door FSE geadviseerde) versie van JoinFS staat bij ons ook op de STACK.


Installeer JoinFS niet in Program Files, niet in Prepar3D maar in een applicatie standaardmap (bijv.: C:/P3D4-APPS/) en dan in een submap /JoinFS. Dit zal geen problemen geven. De snelkoppeling die je vanuit de installatie krijgt aangeleverd op je bureaublad Pin je aan Start en de bureaublad-snelkoppeling gooi je weg.


Wanneer je de APP opstart via Start valt er nog weinig te zien, behalve dat er bij de eerste keer een Firewall pop-up verschijnt die je moet toestaan, anders komt er straks geen inkomende verbinding tot stand. Onthoudt dat je JoinFS ALTIJD als administrator moet starten.


Daarna gaan we eerst de snelkoppeling aanpassen om de APP [default] als administrator op te starten:
(1) druk op W10-Startknop-
(2) druk met rechtermuis op de JoinFS icon
(3) Kies Meer en daarna
(4) Open bestandslocatie.
(5) Daarna kies je in het Verkennerscherm met de rechtermuis de JoinFS snelkoppeling en
(6) Kies Eigenschappen
(7) Kies de Compatibility tab
(8) Zet een vinkje bij Run this program as Administrator…
(9) Apply OK … klaar.JoinFS communiceert op het internet tussen “client en server” -op en neer- met een zgn. UDP protocol via poort 6112 (default setting). Eerder hebben we de toestemming gegeven aan de Firewall om het programma JoinFS met Any Port voor alleen UDP protocollen toe te laten. Echter, we zijn niet direct verbonden met internet via onze provider, maar er zit (en bij wie niet tegenwoordig) ook nog een ROUTER tussen. Ook hier moet de poort (hier dus UDP 6112) die specifiek bedoeld is om te communiceren, “open staan” voor inkomend data verkeer. Anders gaat het niet werken … om nog maar te zwijgen over “hoe” wij elkaar zien …


Port forwarding en het maken van een solide verbinding met je collega pilot(s). Je hebt in principe je router nodig om inkomend UDP-verkeer op poort 6112 door te sturen naar het lokale statische IP-adres van je vlieg-pc. Je kan dan een sessie maken zodat iedereen eraan kan deelnemen.
Maar… aangezien 99% van de netwerkkaarten ingericht is als “het automatisch verkrijgen van een IP adres” … zal je vlieg-pc mogelijk bij een herstart van of de router of van de vlieg-pc mogelijk een ander IP adres krijgen van de router (DHCP) en daarmee is de poort 6112 dus niet langer gekoppeld aan je eerder ingestelde -lokale-IP adres. Zet ook in de netwerkkaart het IP v6 als unchecked.

Het is dus zaak dat je je fs-pc “locked” aan een vast lokaal IP adres. Ook dat doe je in de router. Er is een beschrijving van de Experia-box op deze pagina. Zorg ervoor dat het MAC-adres gekoppeld word aan een local IP-adres.


Model Matching: bij de eerste opstart van JoinFS wordt er eenmalig gevraagd om de default Model Matching te maken. Wanneer je daar klaar mee bent, kan je die in een bestand matching – Lockheed Martin® Prepar3D® v4.txt terug vinden op deze locatie: C:\Users\jouwnaam\AppData\Local\JoinFS
Maak het niet moeilijker dan het is…. gebruik de standaard zoals in de afbeelding van de P3D44 default airplanes. Vlieg je met een andere sim. zorg er dan voor dat van de subsitutie-modellen er niet gesleuteld is in de Title van de aircraft.cfg
De modellen die jij aan boord hebt, staan in een tabel in C:\Users\jouwnaam\AppData\Local\JoinFS met de pakkende naam models – Lockheed Martin® Prepar3D® v4.txt
Voorbeeld: een Default Twin Prop:
Grumman Goose G21A paint2|ACME|Twin Engine Prop|Blue, Red, Yellow|TwinProp|0|
De eerste 4 gegevens worden gelezen uit de aircraft.cfg

GEBRUIK GEEN CARENADO EN ALABEO MODELLEN IN DE MODEL MATCHING LIJST


Bekende gevallen waarbij
-je een andere pilot niet ziet,
-je een andere pilot met een verkeerd model ziet,
-je geen verbinding kan maken.
(1) Firewall instelling niet aanwezig of onjuist.
(2) UDP poort 6112 niet geforward in de router.
(3) Niet toegestane karakters in de aircrafc.fg van een substitutie model – [flightsim.x] in de regel Title= zoals dubbele slashes, punt-komma of verticale streep.
(4) JoinFS is niet opgestart als administrator.
(5) Je hebt niet het juiste model in je Scan for Models; bij iedere wijziging in een aircraft.cfg in de Airplanes map of een andere locatie die je gebruikt voor substitutie-modellen, moet Scan for Models gedraaid worden! Wees er zeker van dat de aircraf.cfg –> Title geen karakters in zich draagt die niet toegestaan zijn. (Kortom: gebruik alleen de default …)
(6) De scenery waar je staat heeft de verkeerde hoogte; je collega’s zitten onder de grond of op een andere hoogte; verander van scenery of ICAO om te testen. Activeer Elevation Correction in JoinFS – Settings
(7) en tot slot: gebruik geen Carenado of Alabeo modellen in je model matching lijst wegens het mogelijk voortdurend onderbreken van de netwerkverbinding wanneer iemand anders in de sessie zijn kist wijzigt, resp. jouw throttle valt terug of de engines slaan af.
Wacht op nader onderzoek en dit ligt niet aan JoinFS.