Disaster Recovery Plan


Hello Captains,

deze week een  “long winded” story over een Disaster Recovery Plan voor jouw vlieg-pc. Want… vroeg of laat gaat er iets fout …. een HDD of een SSD geeft de geest … een goedbedoelde update gooit roet in het eten … je hebt iets gedaan maar weet niet meer exact waar en hoe … kortom “PANIC”.  Hoe kom je nu slim terug in een voorgaande en goed werkende situatie.

Allereerst een woord over de inrichting van je vlieg-pc en de top conditie van jouw fraaie “rig”.

Als FSE hebben wij een standaard aangenomen: wij vliegen met Prepar3D versie 4.x (= laatste default versie + PMDG737NGX-ORBX Global-Vector-OLC) op OS Windows 10. Aangezien 75% van het werk van Prepar3D in Windows plaatsvindt, staat (als het even kan) ook P3D op de C-schijf. Hiervoor kan je het best een SSD inzetten of beter nog een M2 geïntegreerd op het moederbord. 500 GB is genoeg, want we gaan ook nog een aantal trucjes uithalen om effectief gebruik te maken van de overige aanwezige schijven. Daarover later.

Vuistregel-1: wat snel moet, zet je op een M2 of SSD en wat volume inneemt en niet snel moet, ergens anders. Op je systeemschijf, hier aangeduid als 10-System- (C:), staat dus in principe wat er hiernaast op het plaatje staat.


Vuistregel-2: op de C-schijf staat dus, behalve beide Program Files mappen en de Windows mappen. De installatiemappen van P3D4 staan in de root van C:\ en NIET in Program Files.

De root van … /P3D4 bevat dus de default installatie + PMDG en de basis van ORBX (Global-Vector en OLC). In de map …/P3D4-AI zit ongeveer 5 GB aan AI en IVAO_MTL en in de map P3D4-APPS zitten natuurlijk alle apps die niet noodzakelijkerwijs binnen …/P3D4/ staan zoals: Active Sky, ASCA, IvAp, LittleNavMap, Lorby, etc.


De map ../Gebruikers: hierin zitten jouw Microsoft account gegevens plus de standaard systeem-mappen met DATA. Deze data halen wij uit de C-schijf en verplaatsen die naar een (meestal kleinere) SSD. Deze schijf noemen we voorlopig even 60-DATA (H:).

.

Inrichten van de dataschijf: maak in de H-schijf mappen aan met de identieke naam van die op de C-Schijf. Klik op Deze PC en je ziet ze staan. Ga onder Deze PC naar 3D-objecten, geef rechter muis, Eigenschappen, tab Locatie, kies Verplaatsen… en kies dan de map locatie op de H-schijf. Verplaatst alle bestanden. Klaar. Doe dit ook voor de mappen: Afbeeldingen, Bureaublad, Contactpersonen, Documenten, Downloads, Favorieten, Koppelingen, Muziek, OneDrive, Opgeslagen spellen, Video’s en Zoekopdrachten. Maak tot slot een eenvoudig tekst bestand aan waarin je beschrijft hoe je de schijven en netwerklocaties hebt ingericht. Je hebt nu alle data op een schijf staan en mocht de C-Schijf crashen EN je hebt geen back-up…dan heb je alle data op H:\


Andere schijven.

De praktijk leert dat onze flightsimmers de kast vol hebben hangen met schijven van allerlei soorten en maten.

Vuistregel-3: al hetgeen niet direct nodig is om te vliegen, zet je in “storage” op enige HDD van 2-4 TB of externe USB-Disk, resp. een netwerklocatie, eigen cloud, etc. Kijk even op onze STACK hoe je mappen handig indeelt en verplaats alle data naar voor jouw begrijpelijke benoemde mappen, zodat je weet wat er in zit. Je kan overigens bij TRANSIP een gratis cloudopslag krijgen van 1 TB en die synchroniseren met een lokale schijf.

Let even op als je een cloud map lokaal zet, want 500 GB in bijv. OneDrive is ook 500 GB op je lokale schijf (denk aan de ruimte). Wanneer je alle schijven in je systeem genummerd hebt en benoemd (dank je Wico voor deze eye-opener) wordt het maken van een back-up een herkenbaar fluitje van de bekende cent. Kijk even naar het plaatje als voorbeeld van Apparaten en stations en Netwerklocaties.


Tot zover het aanloopje naar net maken van een Disaster Recovery Plan en gaan we nu nadenken wat ons kan overkomen en hoe je dat ‘recovered’. Het minst erge is wanneer en onverhoopt een HDD of een SSD het leven laat. Oude eruit en de nieuwe erin, data terugzetten uit de back-up en klaar. Wanneer je kiest om in je pc een back-up-schijf (2-4 TB) te zetten is dat zo gepiept. Erger wordt het wanneer de vlieg-pc “uitfikt” (kans is klein maar dan toch…) of een back-up corrupt blijkt te zijn, want dan helpt de interne schijf alwaar de back-up op stond, niet meer. Daarom moet er dus een tweede medium zijn buiten de pc-kast: bijv. een USB schijf van 2-4 TB of een netwerkschijf een NAS of een WDMyCloud. Het slechtste wat een mens met een vlieg-pc kan overkomen is dat de hut onderloopt of afbrandt. Je zal dan een 3e medium nodig hebben en dat wordt dan een externe CLOUD-opslag. Een Disaster Recovery Plan bestaat dus uit een 3-2-1 regel: je hebt 3 sets per schijf: op 2 verschillende lokale media en 1 in de Cloud.


En dan nu onze redding: Acronis True Image

 

Denk eerst maar even na over de mogelijkheden en stel je voor dat je maar een schijf hebt in de pc en stel dat je een maal per maand een back-up wil maken op de 1e dag van de maand (=Schedule). We behandelen hier 2 soorten back-up’s: single version en version chain.

 1. Single version: Dit back-upschema is hetzelfde voor zowel back-up van schijven en bestanden. (behalve de planningsinstellingen). Het programma maakt een volledige back-upversie en overschrijft deze elke keer volgens het opgegeven schema of wanneer je de back-up handmatig uitvoert. In dit proces wordt de oude versie pas verwijderd nadat een nieuwe versie is gemaakt. Het schema instellen voor schijfback-up op maandelijks en voor bestanden op dagelijks. Het resultaat is dat je beschikt over een up-to-date volledige back-upversie. Vereiste opslagruimte: minimaal.
 2. Version chain: Eerst maakt Acronis de 1e volledige back-upversie. Deze “full” versie wordt bewaard totdat je deze handmatig verwijdert. Daarna maakt het programma volgens het opgegeven schema (of wanneer je handmatig een back-up maakt): 1 “full” en 5 differentiële back-upversies, vervolgens opnieuw 1 volledige en 5 differentiële back-upversies enzovoort. (Iedere diff maakt een back-up van de verschillen t.o.v. de full). De versies worden zes maanden bewaard. Na afloop van deze periode analyseert het programma of de oudste back-upversies (met uitzondering van de 1e volledige versie) kunnen worden verwijderd. Dit hangt af van het minimale aantal versies (acht) en consistentie van versiekettingen. Het programma verwijdert de oudste versies één voor één na het maken van nieuwe versies met dezelfde back-upmethode (de oudste differentiële versie wordt bijvoorbeeld verwijderd na het maken van de nieuwste differentiële versie). Allereerst worden de oudste differentiële versies verwijderd en vervolgens de oudste volledige versie. Het schema instellen op maandelijks.
  Resultaat: je hebt de afgelopen 6 maanden een maandelijkse back-upversie plus de eerste volledige back-upversie die mogelijk voor een langere periode wordt bewaard. (Deze 1e back-up is dus (liever wel)  virus-, malware- en ransomware free!
  Vereiste opslagruimte: afhankelijk van het aantal versies en hun grootte. Een version chain van een 250 GB SSD is al gauw 8x 250 GB = ~2 TB

Kijk even op deze bewegende presentatie wat er kan.

De praktijk en hoe je dat aanvliegt …

 

Maak eerst een overzicht van de systeem-mappen, apparaten en stations en netwerklocaties: Open Windows verkenner en klik op Deze pc. (Zet de tab Beeld op Details). Je krijgt dit overzicht en het gaat om de Apparaten en stations:

De inrichting van je fs-pc en de wijze waarop je omgaat met wijzigingen die je zelf aanbrengt, is bepalend voor de wijze van back-up cycli. Heb je een stabiel systeem en verander je daar nauwelijks iets aan, dan kan je volstaan meteen maandelijkse back-up. Heb je een data-schijf die dagelijks wijzigt en wil je geen risico, dan maak je een dagelijkse of wekelijkse back-up.

 • De C-schijf is het meest kritisch. Zet geen actieve programma’s op andere schijven dan C:\.. Van de C-schijf wordt altijd een schijfkopie gemaakt, ook wel image genoemd. Op de C-schijf staat behalve de data ook een opstartroutine (de master boot record), anders gaat de pc niet werken.De andere schijven bevatten data die veel of weinig onderhevig zijn aan wijzigingen. Van deze  schijven (dus geen opstartschijven) is het altijd een back-up van mappen/bestanden. Het bovenstaande plaatje laat weinig aan de verbeelding over … alle actieve programma’s inclusief Windows staan op C:\.
 • De SCENERY bestanden (die worden opgehaald door P3D en ORBX) staan als “data” te wachten op de 20-SCENERY (D:)-schijf en de 30-ORBX (E:)-schijf. Daar gebeurt weinig, dus een maandelijkse back-up is voldoende. (Hoe je data van Scenery en Orbx kan splitsen, leren we later).
 • Schijf 40-Afbeeldingen (F:) is bijna leeg bevat alleen alle soorten afbeeldingen, foto’s, films etc.
 • Schijf 50-STACK (G:) is een 2 TB interne schijf en is voor de helft voor de FSE-STACK; de STACK wordt voor 1 TB gesynchroniseerd uit de TransIP-cloud en behoeft daarvoor geen back-up. De overblijvende 1 TB wel en daar staat -met de indeling zoals de stack heeft, alles op wat “los gestort is”.
 • De DATA schijf 60-DATA (H:) wordt dagelijks bewerkt en heeft dus ook een dagelijkse back-up. De schijf 70-USB is een externe 2 TB USB disk die door Acronis “bootable” is ingericht om in geval van nood de pc te kunnen opstarten en de image van C:\ te kunnen terugzetten.

En dan nu: waar zet je wat… De back-up die de meeste ruimte inneemt, zet je op het lokale medium met de grootste capaciteit. De Version chain van de C-schijf staat dus op de WDMyCloud4 (4 TB). Aangezien je er 8 van krijgt is dat in dit geval 8 x 500 GB (max.) = 4 TB. De initiële eerste full back-up van de C-schijf zet je op de Acronis cloud. Deze back-up wordt verondersteld een schone installatie te bevatten zonder virus, zonder malware en zonder ransomeware. Voordat je de C-schijf gaat back-uppen, kijk dan eerst of deze daaraan voldoet.


SpyHunter (a must do or must have!)

https://www.enigmasoftware.com/spyhunter-download-instructions/?download=1

Wil je weten hoe je zelf de malware er uit sloopt, stuur dan even een bericht.

Zo was het

... en als je een beetje handig bent … zo kan het ook:


De inrichting van de 70-schijf en netwerklocaties voor back-up opslag.

Volgens de 3-2-1 methode zijn er 3 kopieën: op 2 verschillende media en 1 in de remote cloud. De media zijn dus in dit voorbeeld de 2 TB USB disk en de lokale netwerklocatie WDMyCloud4 (4TB). De back-ups worden geschreven in mappen met de naam van de schijf. Voor de lokale back-up van 10-C maken we op de USB een map aan genaamd LOC10. Voor het andere medium- de WDMyCloud4- maken we een map aan genaamd BUP10. Zo weet je dus altijd welke soort back-up, waar staat.

De tekst in het plaatje hieronder zal verduidelijken welke back-up waar staat. LOC10 is de back-up van de C-schijf die geschreven is op de I:\schijf in mapje\LOC10 … enzovoorts.

De back-up op het tweede medium heet BUP en staat op de lokale opslag WDMyCloud4 en weer met de zelfde benaming en indeling in mappen zoals /BUP10, /BUP20 enz. enz..

Tot slot staat de 3e back-up  genaamd ACR10 in de Acronis Cloud van 500 GB.

Dit is een clean install Windows + P3D4.x


Vragen?