Part 4 PMDG737NGX COCKPIT CONFIGURATION


Dit is een verkorte Nederlandse vertaling met aanvullingen van de pagina's 0.00.50 - 0.00.61 van de Engelse Tutorial #1 die je terugvindt in de map \PMDG\PMDG 737 NGX\Flight Manuals\PMDG-737NGX-Tutorial-1.pdf

We gaan nu de rest van de fysieke cockpit items configureren voor TAKEOFF.

 1. Plaats de takeoff TRIM op de pedestal links van de throttles naar de waarde zoals gezien in LSK 3L van een paar stappen eerder. (5.6 in dit geval).
 2. Jij kan dit doen met behulp van de trimschakelaars op de joystick,  met het toetsenbord  [NUM-7-NUM-1] of door het wiel feitelijk fysiek te draaien met de muis terwijl de cursor er bovenop staat. Een P3D-tooltip toont de huidige waarde van de trim.trim-flap-autobrake1.jpg
 3. De trim beweging van de PMDG 737NGX lijkt erg langzaam te zijn als je gewend bent aan de meeste andere add-ons. We hebben precies de echte trim rates gemaakt door het omzeilen van de normale P3D trim-functies. En ja, ze zijn net zo langzaam als in het echte toestel. Dit is echter een enorm hulpmiddel bij het op de hand vliegen, omdat je nu een uiterst precieze controle hebt over het bewegingsbereik van de trim. Daarmee kan je dus in bijna elke situatie de bedieningskrachten perfect trimmen.
 4. Zet de FLAPS op 5. Je kan dit doen door F7 (keyboard) 3x te drukken of door het links te klikken op de fysieke flap handle in de virtual cockpit. (Rechts klikken trekt de flaps in).
 5. Zet de AUTOBRAKES knob op RTO. RTO betekent Rejected Take Off en zal automatisch maximale remkracht gebruiken in geval dat de throttles terug gaan van een snelheid van 90 KTS+ gedurende de start naar “idle”.
 6. Dan nu de MCP SETUP
  We moeten nog een aantal items configureren op het Mode Control Panel (MCP)
  Noot FS EINDHOVEN: velen van ons gebruiken een VRinsight MCP; meer info over het gebruik van deze hardware en software vind je (later) op deze website.

  1. Stel de MCP SPEED-knop in op V2, wat zou rond de 143-145 knopen zou zijn, maar opnieuw afhankelijk van je exacte gewicht. Stel deze in zoals op de pagina TAKEOFF REF.
  2. Zet de MCP HEADING-knop op runway-heading, welke is 079 graden bij EGKK 08R
  3. Zet de MCP ALTITUDE-knop op 5000.
   Als je je afvraagt ​​hoe we dit kunnen vaststellen bij afwezigheid van een ATC-clearance?  Bekijk de kaart voor de CLN5P SID opnieuw. Het getal 5000 met getrokken lijnen erboven en daaronder bij TUNBY en bij DET betekent dat we die fixes op exact 5000 voet moeten vliegen. Als je naar de LEGS-pagina kijkt, kan je zien dat deze al aanwezig is in de navdata van de SID. Het vliegtuig zal dit automatisch respecteren, mits je aan het klimmen bent in VNAV. Overigens is het altijd een goed idee om het vliegtuig handmatig te beperken door de altitude knop van de MCP te gebruiken. 
   Het vliegtuig klimt nooit boven of daalt niet onder de vooraf ingestelde waarde in de MCP-altitude terwijl de automatische piloot actief is. Dit is een geweldige veiligheidsfunctie in de cockpit om er zeker van te zijn dat je niet onbedoeld je altitude overschrijdt.
   Onze klim is beperkt tot 5000 en 6000 voet om conflicten met het verkeer op de vertrek en aankomst voor de grotere EGLL – Londen Heathrow luchthaven die ten noorden van onze departure ligt, te voorkomen. In het echt zijn er veel vliegtuigen in dit luchtruim en de hoogtebeperkingen zijn nodig om het luchtruim te verdelen en elk verlies van ‘spearation’te voorkomen.
  4. Verander de FLIGHT DIRECTOR (FD) van de captain en de eerste officier en schakel over naar de ON / UP-instellingen. Dit maakt het mogelijk om de automatische piloot de modi ENGAGE en ARM te kunnen gebruiken. Je ziet een groene FD aankondiging op de PFD net boven de kunstmatige horizon wanneer de schakelaars aan staan.
   Het is erg belangrijk dat BEIDE FD’s actief zijn. Je zult veel functies vinden, zoals de start / doorstart (TO / GA) -modus die niet gaan werken als een van de FD’s is uitgeschakeld.
   Let ook op het groene “MA” -lampje onder de FD-schakelaar van de captain. Dit geeft aan dat de kant van de captain momenteel is de ‘master’ FD is. Normaal gesproken is de eerste FD-schakelaar die moet worden ingeschakeld de master, maar deze kan veranderen afhankelijk van welke stuurautomaat je selecteert met CMD.
  5. Activeer de AUTOTHROTTLE door op de schakelaar op de MCP naar boven te klikken naar de ARM-positie. Je ziet een groen licht verschijnen ter bevestiging dat het is ingeschakeld. De PFD-annunciator voor de vluchtmodus (FMA) toont ook ARM. (Er verschijnt een groen vak rond de modus voor een paar seconden om de verandering aan te geven)
  6. Activeer de LNAV- en VNAV-modi door op de LNAV en VNAV-knoppen te drukken. Je ziet LNAV verschijnen in kleine witte letters onderaan de kolom FMA-rol-modus en VNAV in de kolom pitch mode. LNAV gaat in en wordt groen op 50 feet,  nadat je ‘lift-off’ bent en VNAV zal op 400 voet inzetten.
 7. Dan nog even de EFIS SETUP en TRANSPONDER
  1. Het Electronic Flight Instrument System (EFIS, uitgesproken als “e-fiss” met
   de nadruk op de eerste lettergreep) is de naam van het systeem dat de besturingselementen die de bemanning gebruikt, omvormt naar de display eenheden van PFD en ND.
  2. Voordat we naar het EFIS-paneel gaan, gaan we eerst naar de PEDESTAL of  breng de 2D-versie op met Shift-4 en klik met de rechtermuisknop op
   TRANSPONDER TCAS-selector vier keer totdat het  helemaal rechts in de TA/RA-positie is. Stel de squawk-code in op 2200 (een standaard IFR-code die je mogelijk wordt toegewezen door ATC). Door rechts te klikken op de grote knop aan de linkerkant van de eenheid regel je het eerste cijfer enz.  (1200 is een VFR-code)
   De stand TA/RA stelt het TCAS-systeem in om zowel Traffic alerts als Restriction alerts (ATC berichten) te ontvangen.
   De stand TA ONLY geeft alleen traffic alert; RA’s geven je opdrachten om op te volgen.
 8. Gaan we terug naar het EFIS-bedieningspaneel links van de MCP.
  1. Klik met de rechtermuisknop op het buitenste gedeelte van de BARO-knop om het in te stellen van inch kwik (inHg) tot hectopascals (hPa). Dit is de standaard eenheid van druk van het metrische systeem zoals gebruikt in Europa. Omdat we de druk hiervoor niet hebben veranderd, moet de standaardinstelling van 1013 hPa al zijn ingesteld
   rechtsonder van de PFD.
  2. Druk op de knop HP|IN op de geÏntegreerde Standby Flight Display (ISFD) om op hectopascals in te stellen.
  3. Stel de kaartweergave in op 10 nm door de EFIS-regelaar range knop  (buitenring-TFC) te draaien.
   Plaats de RANGE-knop  (buitenring-CTR) naar links als deze nog niet is ingesteld.
   Zet de weergave van verkeer aan door te klikken op het midden van de TFC-knop.
  4. Druk op de DATA-knop die zich net onder de EFIS TFC knop bevindt. Hiermee voeg je labels toe onder elk waypoint op de ND en die je ook alle ingevoerde kruishoogten laat zien, zowel als de voorspelde tijd dat je ze zult passeren.
 • DU Panel
  1. Zet beide knoppen ENG boven de bovenste display-eenheid van de motor
   (DU) om de compacte secundaire motor indicaties weer te geven. Het compacte display wordt tijdens het opstijgen gebruikt om te voorkomen de piloten naar de lagere DU kijken .
 • Tot slot de OVERHEAD SETUP
  1. Klik met de rechtermuisknop op een leeg gebied op je scherm en selecteer de Cockpit \ Overhead Lower Panel. Er zijn maar een paar dingen die hier moeten worden ingesteld, nabij de voorkant van het paneel:
  2. Schakel de LANDING LICHTS in door met de linkermuisknop op de gangbalk te klikken die zich boven de schakelaars bevindt. Hierdoor worden alle vier de schakelaars met een enkele klik ingeschakeld .
  3. Draai de NAVIGATION LIGHTS naar de STROBE & STEADY (omhoog).
  4. Draai de rode ANTI-COLLISION lichtschakelaar naar de ON (omlaag).
  5. Zet beide STARTKNOPPEN MOTOREN op CONT (continu ontsteking). Dit wordt gedaan zodat de motoren een betere kans hebben om te blijven lopen in het geval van een incident tijdens het opstijgen, bijv. een compressor stall of bird strike.
  6. Stel  in de PRESSURIZATION CONTROLLER de kruishoogte in op 25000 ft en de landings hoogte op 0 ft. Deze controller op de 737NG wordt niet automatisch ingesteld door de FMC. Hieronder zie je hoe de overhead eruit zou moeten zien als je klaar bent.

   Dan gaan we nu naar Part 5 PMDG737NGX IN THE AIR