Part 1 PMDG737NGX BEFORE TAKEOFF


Allereerst de instellingen van P3D
Dit is een verkorte Nederlandse vertaling van de Engelse Tutorial #1 die je terugvindt in de map \PMDG\PMDG 737 NGX\Flight Manuals\PMDG-737NGX-Tutorial-1.pdf
 1. Start P3D (als Administrator – niet vergeten) en je komt standaard in dit beginscherm:
 2. Het is niet nodig om eerst een standaard toestel te laden, of een ander aircraft te gebruiken of een reeds opgeslagen vlucht met de PMDG 737NGX te laden. De programmering wordt opgezet met de sim-omgeving als het vliegtuig aan het laden is. Je kunt veilig het vliegtuig (met draaiende motoren) rechtstreeks vanuit dit Scenario scherm laden en is, na een korte configuratie, klaar om te vliegen.
 3. Een standaard vlucht in P3D moet wel met een van de P3D-default vliegtuigen zijn
  zoals de F-35. Gebruik de 737 of een andere complexe add-on niet als uw standaard, anders kan je waarschijnlijk problemen ondervinden bij het laden van de 737.
 4. Het selecteren van het vliegtuig:
  1. Kies in het scherm VEHICLE de knop Change Vehicle en selecteer de “PMDG 737-800 NGX House Winglet”.
  2. Het is belangrijk dat u de House Livery selecteert en niet een luchtvaartmaatschappij kleurstelling voor deze tutorial, zodat de opties van het vliegtuig correct zijn ingesteld.
  3. Sluit af met OK.
 5. Kies in het scherm LOCATION de knop Change Airport en
  1. Type EGKK in het veld ICAO ID.
  2. Controleer dat Gatwick is gemarkeerd in de lijst.
  3. Selecteer in de vervolgkeuzelijst Startlocatie (Active Runway) 8R
  4. Sluit af met OK.
 6. Het instellen van TIME AND SEASON.
  1. Wijzig de tijd in HOUR op 09:00:00, dat is 9:00 AM.
  2. Zorg ervoor dat het vak UTC Time niet is aangevinkt.
 7. Het instellen van WEATHER
  1. Selecteer de voorinstelling “Clear Skies” en druk op OK. Geen wind instellingen!
 8. Het bewaren van deze Tutorial #1 vlucht.
  1. Druk op de knop Save, geef een File Name: geef een Title: en geef een Description.
  2. Je kan deze vlucht markeren als Default of als Favorite.
  3. Sla op met OK en nogmaals met OK  om de sim door te starten naar de plaats van vertrek. Wacht met het aanraken van je toetsenbord etc. totdat de groene initialisatie-balk is verdwenen.
 9. Wanneer alle systemen up en running zijn, zit je in de virtual cockpit.
  1. Zet de kist op de Parking Brakes (CTRL + . )
  2. Je houdt de spatiebalk ingedrukt en rolt met de muis totdat je ingesteld bent op 0,60 ZOOM.
  3. Je houdt de spatiebalk nog steeds ingedrukt en schuift met je muis naar voren/achteren, zodat de onderzijde van het Main Panel evenwijdig en gelijk is aan de onderzijde van je monitor. Je hebt nu de Captains positie correct ingenomen.
 10. GEEN Fuel en GEEN Payload met  P3D instellingen verrichten; dat gebeurt straks in de PMDG.
 11. Dit is de uitgangspositie:
 12. De FMC’s) in hun CDU’s vormen het hart van de cockpit van de 737NG. Ze beheren bijna elk aspect van de vlucht: de laterale (horizontale) route, de prestaties van het vliegtuig, gegevens en verticaal pad, de approach instellingen, enzovoort. De functionaliteit werd  uitgebreid voor de P3D-omgeving zodat je er veel mee kunt doen. Ondermeer het beheren van andere functies: brandstof en lading, cockpit-apparatuur en display opties, push back, grondpersoneel-verbindingen,  zoals lucht- en power-supply-wagens en een paar andere items. Zonder verder oponthoud … laten we aan de slag met de FMC.
 13. Open de CDU met de toetscombinatie SHIFT + 3 (Undock daarna of niet) of zet de CDU op je iPad:>> lees dit artikel nog even terug.
 14. Wil je toch gebruik maken van de FMC in de Virtual Cockpit lees dan nog even de tutorial door op pagina 11-12-13.
 15. tutorial02Eerst iets over de CDU-notatie conventie en Scratchpad:
  De zes toetsen langs elke zijde van het CDU-scherm worden “Line-Selection-Keys” genoemd. In deze tutorial betekent “LSK 4L” : de selectietoets van de linkerkant van de CDU op de 4e regel (4L). We zullen deze conventie gebruiken in de tutorials.
  De ruimte onder aan het CDU-scherm wordt het “scratchpad” genoemd. Dit is waar de gegevens die op het toetsenbord (druk op TAB en tik) worden ingevoerd, verschijnen. Het overbrengen van de ingevoerde informatie van het scratchpad naar een gegevensveld op het scherm wordt “Line-Selection” genoemd en dat doe je door een LSK toets (of RSK toets als het rechts te doen is…) in te drukken naar het veld waar je de inhoud van het scratchpad wilt plaatsen.
 16. Voordat wij kunnen vertrekken: FUEL en PAYLOAD.
  Een belangrijke: wanneer een aircraft begint te dansen (bouncing) is dat niet te wijten aan de instellingen van de Mesh Resolutie maar aan het totale gewicht van de kist. Het is maar een weet … Dit stel je in de CDU in en NIET in P3D.
 17. Een opmerking over WEIGHT UNITS: de tutorial is geschreven met behulp van eenheden van het Britse pond (pounds) omdat de Amerikaan dat gewend is en bij de PMDG House Livery de standaard is.
  Er is echter ook het metriek equivalent kilogram tussen haakjes achter de imperiale eenheden opgenomen voor het geval dat je liever met kilo’s vliegt. Merk op dat deze equivalenten bij benadering zijn en het kan in technisch perfecte zin heel “fout” zijn
  vanwege afronding en conversie etc.  Het maakt niet uit voor onze doeleinden als je tot 1 of 2 lbs of kg een verschil hebt. Er zijn wel veel grotere problemen op je vlucht!
  Zowel Tutorial # 1 als # 2 zouden in “real life” worden gevlogen met metrische eenheden. Engelse eenheden zijn meestal beperkt tot Noord-Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen. Waarvan akte.
 18. Het wijzigen van de gewichtseenheden: als je metrische eenheden wilt gebruiken, kan de optie worden gewijzigd in de CDU door op MENU en vervolgens op PMDG SETUP te drukken. Bij LSK 4R, vervolgens AIRCRAFT bij LSK 1L, dan DISPLAYS bij LSK 2L. Druk één keer op PREV PAGE om naar pagina 9/9 te gaan. De optie bevindt zich op LSK 3L. De groene tekst LBS is ingesteld; zie bij LSK 1L: de FUEL LOW ALERT staat op 2000 LB.
 19. De CDU bevindt zich momenteel op de MENU-pagina. Er zijn twee prompts  toegevoegd: rechtsonder – PMDG SETUP bij LSK 4R en FS ACTIONS bij LSK 5R.
  FS ACTIONS is de prompt die het momenteel betreft; dus laten we op LSK 5R drukken om het te selecteren.
  De pagina <FUEL is onze aangepaste manier om brandstof te laden en te lossen in de PMDG 737NGX. De prompts aan de rechterkant laten je vooraf ingestelde brandstofniveaus laden en de prompts links laten je het totaal brandstofniveau, een percentage of de afzonderlijke tank-gewichten zien. Selecteer ze op hun plaats met LSK 3R, 4R of 5R.
 20. Voor deze vlucht gaan we op de SET 1/3-prompt met LSK 5R drukken. Dit is een korte vlucht en we hebben er niet veel brandstof voor nodig. Vliegen met veel brandstof op korte trips betekent dat het vliegtuig gewoon te veel weegt en dat heeft negatieve invloed op de klim- en  daling prestaties.
  Als een kanttekening voor de toekomst: als je een goed idee wilt hebben over hoeveel brandstof je moet laden, voer je je route in en vink je de brandstof van de PROG-pagina aan voor een voorspelling voor de luchthaven van bestemming. Trek je huidige fuel load af van de hoeveelheid die wordt voorspeld op de bestemming en voeg 5500 lbs (2495 kg) toe voor wisselende omstandigheden (holdings, enzovoort). Dit zal een behoorlijke schatting zijn. Gedetailleerde gedetailleerde planning is te vinden in Tutorial # 2.
 21. Je zult zien dat het totale gewicht van de brandstof bij LSK 1L verandert in ongeveer 663 LBS. Merk ook op dat de brandstofbelasting automatisch verdeeld wordt in de twee vleugeltanks bij LSKs 3L en 4L, waarbij de CENTER TANK op LSK 5L leeg is. Het is regel op de 737 (en de meeste andere vliegtuigen) dat de vleugel-tanks eerst worden gevuld en daarna de center-tank.
 22. De FUEL-pagina zet ook automatisch de twee centrale brandstofpomp schakelaars op het overhead panel UIT wanneer een preset, het totaal of de percentage-invoeren resulteert in een lege middentank. De switches worden niet automatisch ingesteld als je handmatig de center-tank met een gewichts-invoer instelt; wees hiervan bewust!
 23. Druk op RETURN bij LSK 6L om terug te gaan naar de root FS ACTIONS-pagina.
 24. Druk daarna op LSK 2L om de PAYLOAD-pagina te selecteren.
 25. De PAYLOAD-pagina lijkt op de FUEL-pagina, maar dan voor passagiers en
  lading. De prompts aan de rechterkant zijn snellaad presets en aan de linkerkant kan je  een getal invoeren met LSK 1L en LSK 2L. Voor het exacte aantal eerste klas max. 12 en coach klasse max. 150 passagiers. Met LSK 4L en 5L stel je het gewicht van de lading in de voorste en achterste  compartimenten onder de passagiers cabine in .
 26. Voor deze vlucht drukken  we op de SET FULL> -prompt LSK 4R en vervolgens voeren we 1500 pond (680 kg) in in elk van de twee vracht compartimenten door 1500 in de scratchpad te typen en vervolgens de lijn te selecteren in de LSK tegenover elk vrachtruim.  Om een situatie van onbalans te voorkomen, vervang je altijd eerst de waarde in het achter-compartiment AFT CARGO.
 27. Je hebt misschien gemerkt dat er real-time gewicht en balans zijn uitgelezen rechtsboven op het scherm, op zowel FUEL als PAYLOAD-pagina’s: de velden zijn het brutogewicht (GW-Gross Weight), het maximum taxi gewicht (MTW). Verder zie je het nul-brandstof gewicht (ZFW=zero-fuel-weight) en het zwaartepunt (CG-center of gravity). Hiermee kan je in één oogopslag zien of je gewicht en je balans binnen toegestane limieten vallen. De velden zullen in voorkomend geval geel worden om je te waarschuwen als ze hun grenzen overschrijden.
 28.  We gaan hier verder met Part 2 FMC ROUTE SETUP

file:///F:/P3D4/PMDG/PMDG 737 NGX/Flight Manuals/PMDG-737NGX-Tutorial-1.pdf – 0.00.8 – 0.00.18