b. P3D Download & Install


p3dv3Op deze pagina vind je belangrijke informatie over het de voorbereidingen voor het installeren van
Prepar3D® v3  Academic.

Het meest recente  Learning Center vind je HIER of met dezefde link
http://www.prepar3d.com/SDKv3/LearningCenter/LearningCenter.php

Andere versiebeschrijvingen zijn identiek en vind je onder deze pagina.


Prepar3D v3 Downloaden en installeren

Handleiding: deze aanwijzingen zijn bestemd voor het downloaden en installeren van de Prepar3D v3 applicatie op Windows 7, Windows 8 of Windows 10 besturingssysteem. Prepar3D v3 is niet compatibel met Windows XP en wordt niet aanbevolen voor Windows Vista. Een videokaart met volledige DirectX 11 ondersteuning is vereist. Als je problemen ondervindt bij het downloaden of installeren, raden wij aan om ondersteuning te zoeken via Prepar3D forum.

Download Prepar3D v3

 • Na de aankoop van  Prepar3Dv3 ontvang je een factuur met daarin opgenomen een link naar de software download site.
 • Open de factuur  en klik op de Software Download Pagina link of klik op Downloads van de Prepar3D website (http://www.prepar3d.com/purchased_downloads).
 • Om gemakkelijker te downloaden wordt het Prepar3D v3 installatieprogramma aangeboden in twee formaten. Je kan het volledige installer-downloadpakket als zip-bestand in zijn geheel of de individuele exe, msi en de cabineonderdelen separaat downloaden. Als je een adequate internet verbinding hebt, is het raadzaam dat je de volledige zip-bestand pakket downloadt.
 • Met de Downloads pagina nog op je scherm, voer je aan de rechterkant van deze pagina je licentie ID en wachtwoord in (Deze staan onder ‘Description’ op je factuur). Druk hierna op ‘Submit’.
 • Nadat je je licentie informatie hebt ingevoerd,  selecteer je de Prepar3D v3 volzip-bestandslink om het volledige installatiepakket te downloaden of te beginnen met het downloaden van de afzonderlijke componenten.
  • Als de volledige zip-bestand is gedownload, zijn geen andere bestanden meer nodig. Het volledige zip-bestand bevat alle benodigde bestanden.
  • Als je de individuele bestanden downloadt, moeten alle bestanden gedownload zijn naar dezelfde map om een geslaagde  installatie te waarborgen.
  • Zorg er voor dat de bestanden gedownload worden in de default Windows download map (!) en de bestanden NIET verplaatsen !

Controle van de gedownloade bestanden

 • Als je bestanden niet overeenkomen met de namen, bestandsgrootte, of MD5 checksum, die genoteerd zijn op de Downloads pagina, wordt het aanbevolen dat de betreffende bestanden opnieuw download.
  (deze volgende alinea is niet aanwezig in de handleiding)

  • Download ook de handleiding voor Release 3
  • Controleer de downloads met het programma FastSum. ⇐ Klik hier

Uitpakken van de volledige Prepar3D v3 Installer

Nadat je het volledige installer pakket hebt gedownload, moet het worden uitgepakt”. Je doet dat met een decompressie applicatie voor zip bestanden. Kijk op onze website hoe dat in zijn werk gaat en wel op deze pagina. Je kan ook de standaard Windows applicatie gebruiken dat voorhanden is vanaf Windows 7.

Noot: de  x.x.x.xxxx notatie in de bestanden zijn eenvoudige aanduidingen voor het huidige Prepar3D versienummer. Het sterretje (*) in de bestandsnaam vertegenwoordigt de Prepar3D variant (Academic, Professional, or Professional Plus)

 • Navigeer naar de locatie waar de gedownloade bestanden zijn bewaard. LET OP: de bestanden niet verplaatsen!
 • In de downloadmap klik je met de rechtermuis op de bestandsnaam
  Prepar3D_v3_*_X.X.X.XXXX.zip en selecteer je in het context menu Extract All. (Alles uitpakken). Dit activeert de applicatie.
 • Klik op Extract knop om te beginnen. Het duurt een aantal minuten.
 • Wanneer het uitpakken succesvol eindigt, sluit de applicatie en een nieuwe map verschijnt.
 • Wanneer er fouten zijn gedurende het uitpakken, betekent dit dat de zip file of beschadigd is of niet volledig is gedownload. Je had dat kunnen waarnemen met de Fastsum controle stap zoals hierboven is geschreven. Lees het uitgebreide artikel: Download P3D and MD5 Check sum

Installeren van Prepar3D v3

Na het voltooien van het uitpakken van de bestanden kan je de applicatie Prepar3D v3 gaan installeren. Prepar3D v3 is compatibel met Windows 7, Windows 8 en Windows 10. Prepar3D v3 is niet compatibel met Windows XP en wordt niet aangeraden om met Windows Vista te gebruiken.

 • In de uitgepakte nieuwe map ../Downloads/Prepar3D_v3_*_X.X.X.XXXX dubbelklik je op het Setup.exe bestand (dus niet op het .msi bestand !)
  • Noot: als je al eerder deze Prepar3D installeerde, of de verplicht geïnstalleerde bestanden zijn reeds aanwezig, kan je de Install_Client.msi, Install_Content.msi en de Install_Scenery.msi gebruiken. Alleen aanbevolen voor geavanceerde gebruikers.
  • Lees de EULA en klik op de checkbox ‘I agree to th elicense terms and conditions’. Deze handeling valideert de Install knop.
  • Druk op de Install knop. Je hebt administrator rechten nodig op je pc om door te gaan met de installatie. Wanneer daar om gevraagd wordt, breng je de gegevens in en/of klik je op OK om door te gaan.
  • De Prepar3D v3 installer controleert de aanwezigheid van vereiste bestanden en waarnodig installeert hij deze. Houdt er rekening mee dat je pc kan herstarten gedurende dit proces en dan verder moet gaan met installeren. De installatie duurt tussen de 5 minuten tot een uur, e.e.a. afhankelijk van jouw pc.
  • Wanneer de installatie is afgerond verschijnt er een Prepa3D-icon op het bureaublad. Dubbelklik (of enkel klik) dit icon om Prepar3D voor de eerste keer te starten. Deze actie opent het Prepar3D software activatie venster.
  • Wanneer dit venster verschijnt, volg je de stappen in de volgende sectie Activeren van Prepar3D v3 om de licentie te activeren. Dit is een vereiste om de applicatie te kunnen gebruiken.

Activeren van Prepar3D v3

Prepar3D moet geactiveerd zijn voor gebruik. Je wordt automatisch aangeduid om de licentie informatie in te geven gedurende het eerste gebruik. Je kan dat online doen, per e-mail of met een andere pc.
Meer informatie hierover kan je vinden in het Learning Center (gelokaliseerd in de installatiemap als Learning Center.chm) onder Prepar3D >Product >Activate Prepar3D > How to Activate Prepar3D. Mochten er problemen zijn met jouw licentie, neem dan contact op met dit e-mailadres: licensing@prepar3d.com

Updaten van Prepar3D v3

Wanneer er kleine updates verschijnen van Prepar3D v3 zijn er thans twee opties beschikbaar om een update uit te voeren. De aanbevolen wijze is eenvoudig de Client installer te gebruiken. Dit is de snelste en meest veilige wijze.
Je kan ook een volledige ‘uninstall ‘ en daarna een re-install uitvoeren van de volledige applicatie. Echter dit is meestal niet nodig of gewenst. Updaten van de Prepar3D Client is een nieuwe mogelijkheid van deze Release v3. Het stelt de gebruiker in de gelegenheid om alleen de nieuwe zaken van Prepar3D te downloaden, in plaats van de gehele applicatie.
Je moet wel een volledige Prepar3D applicatie geïnstalleerd hebben om de Client update te kunnen gebruiken. Hoe gaat dit in zijn werk:

 • Op de Prepar3D Dwownload pagina van jouw account geef je je license ID en je wachtwoord in (dit staat op je factuur onder ‘Description’) waarna je de gewenste Install_Client.msi download.
 • Daarna open je het Control panel van het Windows Startmenu en klik je op Uninstall a program onder Programs.
 • Zoek de Prepar3D* Client (het sterretje geeft de variant aan).
 • Klik deze met de rechtermuis aan en selecteer Uninstall en volg de aanwijzingen van de wizard.
 • Na het beëindigen van deze actie selecteer je de knop Close en open je de nieuwe Install_Client.msi om de update te beginnen.
 • Volg de aanwijzingen op het scherm om de update af te ronden.
 • Om de gehele applicatie te updaten, moet je deze geheel de-installeren, de nieuwe versie compleet downloaden, controleren en installeren. Volg de aanwijzingen voor de-installeren/herinstalleren Prepar3eD v3 hieronder.
 • Heb je de laatste nieuwe versie gedownload, volg dan de installatie instructie zoals hierboven.

De-installeren of herinstalleren van Prepar3D v3

Noot: deze beschrijving is alleen van toepassing voor degene die Prepar3D v3 volledig de-installeren en herinstalleren. De hierna volgende stappen helpen bij het gegarandeerde succes van de handelingen.

 • Back-up de door jou toegevoegde additionele inhoud van add-ons (models, scenery, configurations etc.) voordat je gaat de-installeren.
 • Om te beginnen ga je naar het Start menu en kies je in het Control panel en open je Programa and Features. Vandaar selecteer je Prepar3D v3 * uit de lijst en kies je Uninstall. (Het sterretje is wederom de variant van Prepar3D).
 • Volg de aanwijzingen op het scherm om de applicatie te verwijderen.
 • Wanneer je eenvoudig de applicatie wilt repareren, selecteer je de Repair optie. Deze optie fixt de meeste gebruikersproblemen.
 • Terwijl de uninstaller alle bestanden verwijdert die gemaakt zijn met de installer, zal deze uninstaller de inhoud die gemaakt is tijdens programma-uitvoering niet volledig verwijderen.
 • Om Prepar3D volledig van je pc te verwijderen, moet je alle mappen met bestanden die tijdens de uitvoering van het programma zijn aangemaakt, verwijderen. Maak voordat je gaat verwijderen een back-up van onderstaande mappen:
 • C:\Program Files (x86)\Lockheed Martin\Prepar3D v3
  (of de aangepaste installatiemap)
 • %PROGRAMDATA%\Lockheed Martin\Prepar3D v3
 • %LOCALAPPDATA%\Lockheed Martin\Prepar3D v3
 • %APPDATA%\Lockheed Martin\Prepar3D v3
 • %USERPROFILE%\Documents\Prepar3D v3 Files
 • Herstart de pc na verwijderen en begin opnieuw met installeren.

Vertaald uit de handleiding Prepar3D v3