San Juan Island Run


Make a typical Kenmore Air floatplane run from Kenmore (W55), to Seattle’s Lake Union, to Friday Harbor (W33) in the San Juan Islands.
Estimated time to complete: 50 minutes.

 • Estimated time to complete: – 50 minutes
 • Aircraft:– de Havilland DHC-2 Beaver floatplane
 • Objectives: – Land at Friday Harbor

De uitdagingen:

Piejo heeft deze missie verder uitgewerkt met Opties en de volgende Missie  “weetjes”:

 1. Optie 1 (de meest uitdagende)
  Zet de route uit in PlanG of Sky Vector. Voor jullie gemak heb ik dat al gedaan in PlanG (simpel: de route die in de map voor deze FSX missie is opgenomen t.b.v. de GPS, heb ik ingeladen in PlanG. Vervolgens heb ik daaruit bijgevoegde JPEG afdrukken gemaakt).
  Simuleer dat al je navigatie hulpmiddelen incl. kompas en GPS defect zijn, omdat je van je vlieginstructeur het kaartlezen en -volgen moet trainen.
  Zet de z.g. “MISSION COMPASS” UIT d.m.v. het indrukken van de U-toets.
  Vlieg de route door steeds te vergelijken wat je buiten ziet met wat de kaart toont. Dus topografische oriëntatie. Als je de weg kwijt raakt, schakel dan over naar optie 2.
 2. Optie 2: Maak de vlucht, door de beschrijving in paragraaf “Navigation” te volgen.
 3. Optie 3: Volsta met het “dom” bekijken en dan volgen van de simpele route (rode lijn) in de GPS. (Slappe hap!).
 4. Optie 4: Volg de route m.b.v. het z.g. MISSION COMPASS. (Slappe hap!).

sanjuan-mission-a


 

 1. In het FSX Missions Menu staat deze vlucht onder de categorie: “Backcountry”. Maar in de FSX mappenstructuur staat hij onder de groepsmap: “Pilot for Hire”
 2. De overzichts-route kaart toont de kortste verbinding van A. via B. naar C. De Route tekst geeft voor het eerst deel (de route naar Lake Union en het vertrek vanaf dat meer) aan dat je waterwegen moet volgen. Voor Topografische oriëntatie werkt dat inderdaad veel beter.
 3. Als je de missie opent, dan zie je VANUIT SPOT VIEW (dus je zit nog niet in je cockpit) je eigen kist. Als je in Spot View draait tot je achter je kist “hangt” dan zie (en hoor!) je een “collega”- Beaver met draaiende motoren gereed voor vertrek. Ook die moet eerst naar halte “Lake Union”. Als je het voor elkaar krijgt om snel te starten (zo nodig even op de “P ” toets drukken) en zodoende die kist te volgen, dan kun je “formatie vliegen”. En heb je gezelschap onderweg t/m de landing op de tussenstop (Lake Union). Leuk!
 4. Als je al 2-3 min onderweg bent, legt Flight Dispatch je een keuze voor. Kies dan voor de: “Friday Harbour” bestemming. (De andere optie is te kiezen voor bestemming “Lake Cushman”. Die kunnen we een andere keer evt. doen.)sanjuan-mission-b
 5. Je mag/kunt pas van Lake Union (de 1e stop onderweg) vertrekken als je daar in de mission een venster hebt gezien met de optie: “Load Passenger”. Dat krijg je pas te zien als je vlak bij de steiger waarop de passengers met bagage staan, (kijk maar!) hebt aangelegd. Kijk na het door jou klikken op “Load passenger” nog een keer naar de pier: de passengers met bagage zijn nu weg! Logisch, want die zitten bij jou in het vliegtuig! Net echt! As real as it gets! Dezelfde procedure, maar dan in omgekeerde volgorde, dient te worden gevolgd bij de aankomst in Friday Harbour.
 6. Jouw kist ligt erg “strak” geparkeerd aan de steiger: Je hebt amper ruimte om naar opener water te manoeuvreren. Denk allereerst aan Ctrl + W om het water rudder uit te klappen. Als ook dat niet voldoende soelaas biedt, manoeuvreer dan even met de Y toets (slewen) tussen die steigers en boten vandaan
 7. Tip: Als je van Lake Union vertrekt (na het oppikken van de passagier(s):
  1. Taxi dan eerst even rustig langs de gehele oever van de zuidzijde van Lake Union en bewonder de gedetailleerde jachthavens, gebouwen en huizen op de verhoogde oever. Prachtig toch!
  2. volg dan (overeenkomstig de route beschrijving) het verbindingskanaal van dat meer naar de “Sound”

Waar het meer overgaat in het verbindingskanaal, kun je de uitdaging aangaan om onder de daar gepositioneerde hogere brug door te vliegen (probeer het maar niet onder de lage brug die daar kort achter ligt!)

sanjuan-mission-c


As a pilot for Kenmore Air, you spend your summers flying tourists between Seattle, the San Juan Islands, and destinations in British Columbia. This morning’s flight is a regularly scheduled trip from Kenmore’s main base (in Kenmore at the north end of Lake Washington) to Lake Union (in Seattle), and then up Puget Sound to Friday Harbor (on San Juan island).

The mission begins at the Kenmore dock with the engine off (press SHIFT+E to autostart the engine). Take off and fly south to Lake Union to pick up your passengers.

Note: To more easilly steer on the water, lower the water rudders (press CTRL+W to raise/lower). Be sure to raise the water rudders for takeoff and landing.

Navigation
Take off and fly south down Lake Washington. When you see a canal running from the lake west to Puget Sound, follow it. The canal leads to Lake Union, which is just north of downtown Seattle. Land and taxi up to the Kenmore Air dock in the southwest corner of the Lake.

Once your passengers are on board, take off and fly 60 miles northwest, up Puget Sound. The direct course from Lake Union to Friday Harbor is 315 degrees. The Kenmuore Air dock is located in the harbor, 1 mile northeast of the Friday Harbor Airport (KFHR). The Friday Harbor NDB (FHR 284) is located on the airport.

You can navigate in this mission by following the Mission Compass and Mission Pointer. For a more challenging experience, you can turn the Mission Compass and Mission Pointer off (press U).

Communications
You’re all alone on this flight. You’ll be prompted to communicate with the company dispatcher, and you’ll hear communication with other pilots.

Suggested Reading
To learn more about the skills you’ll use in this mission, see the following articles in the Learning Center:

 • “Flying Floatplanes”
 • “de Havilland DHC-2 Beaver Aircraft Information”
 • “Old Fashioned Navigation”
 • “Automatic Direction Finder”
 • “Using the GPS”