fsx-se.cfg bewerken


Op deze pagina gaan we een aantal instellingen van de fsx.cfg file behandelen die wel of niet of ooit een functie hebben gehad. Maar allereerst wat basics. Er zijn 2 primaire invloeden die een vloeiende presentatie van de sceneries op je scherm beinvloeden:

  1. De hoeveelheid gegevens die jij wil dat het programma schrijft en
  2. In welke mate jouw machine in staat is om de data van de HD of SSD te plukken en in de “rendering machine” te verwerken.

Het doel van het”tweaken” van de fsx.cfg is, om de invloeden die een negatieve impact hebben op de frame rate, te minimaliseren. Niets meer, niets minder.

Waar vind je het bestand fsx.cfg?
Voor het gemak gaan we er even vanuit dat je OS Windows 7/8/10 hebt. Je vindt het bestand op de schijf waar het operating system op draait (c:/) in de folder C:/Users/YourName/AppData/Roaming/Microsoft/FSX/
Voordat je begint te “slopen”, maak eerst even een backup van je bestaande cfg-bestand en voor het gemak, maak even een snelkoppeling van het bestand naar je bureaublad.

Verder behandelen we op deze pagina geen instellingen die je kan vinden op de voorgaande pagina 05 FSX-SE Initial Setup.

[BUFFERPOOLS]

UsePools=1 (met 1 staat ie aan; anders =0)
Poolsize=800000
RejectThreshold=126976 //Wanneer je constant witte of blauwe visuele blokken over je scherm heen krijgt, verhoog dan deze waarde naar 262144
Bekende waardes van hoog naar laag: 524288-262144-126976-98304-65536

Wat doet BUFFERPOOLS en het statement PoolSize. De waarde van PoolSize reserveert een hoeveelheid geheugen om de landscape mesh te genereren. Wanneer je de waarde te hoog zet, dan is het geheugen niet functioneel. Zet je de waarde te laag, dan neemt de harde schijf deze taak over (page filing) met als consequentie dat de frame rate kan gaan”stutteren”. De waarde van PoolSize was met FSX 1st release ingesteld op 1000000, bij SP1 werd dit 4000000 en sommigen zweren bij 8000000 (als 8MB). Het is lastig om de juiste waarde te kunnen vinden omdat deze instelling een interactie heeft met andere parameters zoals Texture_Bandwidth_Mult en Water.

[CONTROLS]

[DISPLAY]

InfoBrakesEnable=False
InfoParkingBrakesEnable=False
InfoPauseEnable=False
InfoSlewEnable=False
InfoStallEnable=False
InfoOverspeedEnable=False

Een aantal tweaks die schermmeldingen uitsluit; het levert niks op, maar dan toch. Een die wel snelheid beinvloedt:

Ook onder [DISPLAY] staat
Texture_Bandwidth_Mult=n
Wat is TBM: dit is een instelling die berekent welke hoeveelheid texture data naar de GPU wordt gestuurd per frame met de ingestelde frame rate. Stel de waarde in juist onder de ingestelde frame rate. Dus als de slider op 30 fps staat, zet je de TBM factor n= 25.
Wanneer deze waarde te hoog staat, loop je de kans dat er grafische corruptie optreedt.  Maximaal is 120. Het minimum is 10.

Dan nog even over Foto sceneries: (NL2000…)
Wanneer er een pure foto scenery is geladen, waarbij er geen enkele texture of landclass is geladen, kan je met een instelling van TBM=300 tot 400. Tevens kan je dan testen of met FFTF=0,5 tot 0.75 betere resultaten gehaald worden.

[GRAPHICS]

HIGHMEMFIX=1
Dit statement MOET in de fsx.cfg van FSX aanwezig zijn. A must have omdat dit door Microsoft vergeten was in SP2
LET OP: NIET toevoegen in de fsx.cfg van Steam!

amd7900fsxcpu[JOBSCHEDULER]:

AFFINITY: wat het is en hoe te configureren. Er is een hoop geneuzel over Affinity Mask instellingen en wat het je zou kunnen brengen. Dit zijn verhalen uit het verleden toen we met FSX nog opgescheept zaten met 1,2 GHZ single/dual procesoren en men verwachtte toen dat als je een of meerdere specifieke core(s) zou toekennen aan de FSX executable, dat het dan allemaal supersnel gaat lopen. Met de huidige snelheden en Intel processoren zoekt je i7-x het zelf wel uit. Kijk maar in het plaatje…geen slapende cores.

Wil je experimenteren, dan is hier het verhaal.
Advies: niet aan sleutelen en niet opnemen in de fsx.cfg
[JOBSCHEDULER]
AffinityMask=0 //for single core machines
AffinityMask=3   //for dual core machines
AffinityMask=7   //for triple core machines
AffinityMask=15 //for multi core machines
Selecteer een van de regels die op jouw -oude- machine van toepassing is.

[MAIN]

Het aanpassen van het AUTOGEN DETAIL LEVEL. Zoek in je fsx.cfg het statement PERFBUCKET=n
De default waarde= 6; Aanbevolen=4 ; Max.=7

Dan nog een lastige die je wel twee keer moet lezen en alleen maar opgaat voor de oude single core machines.

fiberframe[MAIN]
Fiber_Frame_Time_Fraction=0.15

Taken die eenprocessor uitvoert heten “threads” en deze krijgen prioriteit van het OS om uitgevoerd te worden.

“Fibers” gebruiken tijdssloten en worden door FSX gegenereerd om detail van de texture te leveren. Wanneer een  Fiber Time Slots te smal is om de taak te completeren, zie je dat als “blurries ” in het terrein.
FFTF definieert de maximale tijd per frame waarin een fiber taak zal lopen in de primaire thread. De sim timed hoelang het nodig heeft om de simulatie te laten lopen en stuurt dat naar grafische kaart. De FFTF waarde bepaalt de toegewezen tijd aan de fiber. Kijk in het plaatje: wanneer de toegewezen tijd past binnen de ruimte tussen twee threads, is er niets aan de hand. Wanneer de fiber tijd te klein is, dan heeft de fiber te weinig tijd om zijn werk te doen. Wanneer de fiber tijd echter te groot is, dan wordt die fiber vroegtijdig “geleegd” en mis je dus enkele frames en neemt de volgende thread zijn eigen werk over.

Reduceerde  FFTF waarde tot 0,2 of 0,1 en controleer het resultaat. Kijk uit het raam en observeer de stabiliteit van de frame rate. Wanneer de FFTF waarde te hoog is krijg je fluctuaties in frame rate; wanneer de waarde te laag is zie je een ton aan “blurries” in de grond textures…

[TERRAIN]

Scenery objects controleert het aantal bomen en gebouwen in een scenery cel. (1 cell= 1 km x 1 km); De ontwikkelaars van FSX (ACES ) hebben ons geleerd dat  er bij 50 x 1 km square cell per frame een max aantal bomen per cel zijn. (Aantal bomen per cel trees per cel=4500). Zet de slider naar max. en je krijgt 250000 bomen; aanbevolen is 1000 trees en 800 buildings…dat het volgende statement voor de fsx.cfg file maakt. Zet de slider in de midden positie en kijk wat het geeft.
[Terrain]
Terrain_Max_Autogen_Trees_per_Cell=1000
Terrain_Max_Autogen_Buildings_per_Cell=800

Nog een andere onder [Terrain]

LOD_RADIUS=6.500000
Deze instelling compenseert het verlagen van de FFTF waarde en bepaalt je gezichtsveld Level Of Detail vanaf je aircraft (Instellen op default 4.500000 of 5.500000 wanneer er blurries optreden.