04 GPS Active Flight Plan


Een actief vliegplan kan je alleen maken in de Flight Planner van FSX of Prepar3d. Je kan dus in de standaard GPS geen  plan maken. Druk nu op de knop FPL (on/off)  om het huidige vliegplan te tonen. Dit krijg je te zien als je nog op de parking staat. De route loopt van EHEH via PH NDB via een WP1 (om recht voor de ILS te komen) naar EHVK. Als je de vorige pagina’s gelezen hebt, weet je wat de diverse afkortingen en getallen betekenen.

Ga terug naar de MAP view in page group NAV. Druk op de TERR knop (hide/display) en neem waar wat er gebeurt. Speciale aandacht voor de weergave van de kaart en het Zoom bereik.

Page Group NAV
De NAV positie heeft twee standen met ieder zijn eigen zoom instelling.  NAV stand (blokje links) is een kaart weergave met de route naar het noorden gericht; de tweede NAV stand (rechter blokje) geeft je huidige positie weer.
Stel nu de kaart (in de rechtse NAV positie) in op een zoom bereik van 10 nm en druk vervolgens 4x op de knop CLR.
Let op de aanduiding van het zoombereik en de getallen die zich wijzigen.

Je ziet [Zoom 10 nm] [Zoom 10 nm-1] [Zoom 10 nm-2] [Zoom 10 nm-3] en dan
terug bij [Zoom 10 nm]. Wat verandert er?

Door een aantal keren op de CLR knop te drukken verwijder je met zoom -1 de Class B en Class C luchtruim indicatie, daarna met zoom -2 de NAVAIDS en daarna met zoom -3 ook de airports, om vervolgens weer terug te keren op de volledige scherminhoud.
Let dus op wanneer je in de buurt van een airport bent en je dit niet op de kaart ziet!

Dezelfde zoom functie is aanwezig op de TERRain kaart. Kies TERR knop en aanschouw het wonder. Speel even met het veranderen van de RaNGe knop en de zoom stand zodat je weet wat je straks nodig hebt.

OBS toets: Navigatie met de GPS: de GPS navigeert altijd naar een ‘To’ WPT, met uitzondering wanneer je de OBS knop (Automatic Waypoint Sequencing) hebt aangezet. Dit verhindert dat er naar een volgende WPT wordt gevlogen. Er verschijnt boven de knop OBS  de letters SUSP in het display.

MSG toets: druk op de MSG toets (aan/uit) hier krijg je informatie over de airspace te zien waarin je vliegt.

Maar we gaan eerst een stukje vliegen, want daar was het om begonnen.
Als je nog niet bij de holding bent van de RWY, taxi dan daar naar toe. Heb je hulp van de ATC nodig, activeer deze dan in Views van FSX of P3D.
Tune ATIS op 126.025 en haal de informatie. Kies dan de departure naar de richting van vertrek… ATC module = on >> Ben je onbekend op dit airport, zet dan de Progressive Taxi aan voor je gemak.

  • Eindhoven Ground, Cessna N52KA, ready to taxi, departure to the north, with Tango.
  • Cessna N52KA, taxi to and hold short of runway 4 via taxiway B G. Contact tower on 131.0 when ready.
  • Taxi to and hold short runway 4 using taxiway B G, Cessna 2KA.
  • enzovoorts…
  • Wanneer airborn, climb 2000 ft, activate GPS en AP.  (AP on; NAV on; ALT2000; GPS/NAV@GPS)
  • Zet de sim op 1 nm vóór NDB PH op pause, want dan schakelen we naar een van de volgende pagina’s.

Op die volgende pagina’s gaan we dieper in op de Page Groups WPT en NRST en wat daar te doen is.
Kies voor WPT en daarna voor NRST