OBS Navigatie


Hello Captains,

hierbij een leuk puzzeltje om het navigatie vliegen te oefenen in z’n pure vorm met een C172. We vliegen boven de Noordzee en krijgen de volgende opdracht: Interscept  R100 inbound  of the HSD-VOR  (114.15) at 10 nm distance of HSD; and fligh from there to HSD

We hebben geen kaarten bij ons, wel een blocnote en pen. We hebben verder alleen tot onze beschikking: Magnetic-compass, NAV-1, OBS-1, IAS  en ons horloge ( de rest werkt niet). We constateren met de OBS dat we ons op R300 van de HSD-VOR bevinden. Hoe gaan we nu verder om, met deze beperkte gegevens, op het juiste punt de R100 van HSD-VOR te onderscheppen en vandaar naar HSD te vliegen.

OBS en TO/FROM
De TO-  FROM-gebieden  van een <naam> VOR, waarop de NAV  radio is afgestemd, liggen binnen het bereik van die VOR.

Als de OBS selectie  is ingesteld op XXX graden ( de OBS is  gekoppeld aan deze NAV radio), dan ligt  scheidingslijn, tussen TO en FROM, haaks op de radiaal XXX  van en loopt door  <naam> VOR.

Het gebied waarin de OBS de TO-flag toont heet TO-gebied ( bij deze selectie).
Het gebied waarin de OBS de FROM-flag toont heet FROM-gebied ( bij deze  selectie).
We starten met FSX en zetten een C172SP op EHAM rwy 04 Start FSC met vliegtuigje op het scherm.

Test – 1
Stel de NAV-1 in op PAM VOR frequ 117.8. Zet de selectie van OBS-1 op 160 graden ( verander dit niet tijdens  de vlucht). Take off rwy 04 en vlieg een willekeurige driehoek, rechthoek of cirkel, waarbij PAM binnen deze meetkundige figuur ligt ( hoeft niet in het midden  te liggen). Druk op[ P(auze) wanneer TO in FROM verandert of omgekeerd. Klik nu in de menubalk van FSC op het icoon met de tekst 25nm ( je ziet dat  de knop wordt ingedrukt). Trek met de muis een lijn van het vliegtuig naar de PAM VOR en noteer de  graden die er staan.   yyy/zzz
Vlieg daarna verder en noteer dat nog eens bij de volgende omslag.
Is de notitie in beide gevallen gelijk? Bepaal de gebieden in termen van windstreken ( bijv. TO ligt  NNO van  de lijn …gr./…gr.).
Vraag klopt dat met de definitie en waarom?

Test-2
Doe deze test nog een keer maar dan met NAV-1 op  HSD VOR 114.15  en OBS-1 selectie op 270 en starten van EHRD rwy 24